IPJ Caraș-Severin îndeamnă: Spune nu violenței domestice!

violenta domestica

Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin a răspuns, prin intermediul unui comunicat, câtorva întrebări legate de violența domestică, având ca scop informarea cetățenilor în legătură cu drepturile lor și despre diferitele metode prin care pot obține sprijin.

Potrivit Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea și combaterea violenței domestice, republicată, cu modificări și completări, violenţa domestică reprezintă “orice acţiune sau inacţiune intenţionată, cu excepţia acţiunilor de autoapărare ori de apărare, manifestată fizic sau verbal, săvârşită de către un membru de familie împotriva altui membru al aceleiaşi familii, care provoacă ori poate cauza un prejudiciu sau suferinţe fizice, psihice, sexuale, emoţionale ori psihologice, inclusiv ameninţarea cu asemenea acte, constrângerea sau privarea arbitrară de libertate. Constituie, de asemenea, violenţă în familie împiedicarea femeii de a-şi exercita drepturile şi libertăţile fundamentale”.

IPJ Caraș-Severin subliniază drepturile pe care le are victima violenței domestice, precum dreptul la informarea cu privire la exercitarea drepturilor sale, organul de urmărire penală la care pot face plângere, dreptul la asistenţă juridică şi instituţia unde se pot adresa pentru exercitarea acestui drept, condiţiile şi procedura pentru acordarea asistenţei juridice gratuite, etc. De asemenea, au dreptul la protecţie specială, adecvată situaţiei și nevoilor sale, victimele violenței domestice putând beneficia de un ordin de protecție prin care agresorului i se interzice să se apropie de acestea. Un alt drept pe care îl pot exercita este dreptul la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare socială, precum și la asistenţă medicală gratuită, în condiţiile Legii 217 din 2003.

Conform IPJ Caraș-Severin, atunci când o persoană se confruntă cu o situație de violență în familie, pentru înlăturarea stării de pericol, aceasta se poate adresa: serviciului de urgență 112, transmițând operatorului că se află într-un pericol iminent; unității de poliție pe a cărei rază teritorială își are domiciliul/reședința prin depunerea plângerii penale împotriva agresorului; unității de primiri urgențe sau Serviciului de medicină legală; în cazul în care victima a suferit leziuni fizice sau traume psihice, aceasta se poate adresa la unitatea de primiri urgențe pentru a fi evaluată și/sau tratată, după caz; furnizorilor de servicii sociale, precum direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului care se regăsesc în fiecare reședință de județ sau direcțiilor de asistență socială de pe lângă primării sau la sistemul public de asistență socială/ organizații nonguvernamentale. Victima se poate adresa acestor entități pentru consiliere și suport, consiliere psihologică și informații.

De asemenea, există un call-center cu program continuu, 24h/24h, șapte zile din șapte, linie telefonică gratuită destinată victimelor violenței în familie, numărul de telefon fiind 0800.500.333.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

seventeen + 20 =