Investiţii de milioane de lei la Bocşa

Semnare contract Bocsa 11 e1593114963708

Astăzi, Gabriel Eugen Cismăneanţu, primarul orașului Bocșa, și Sorin Maxim, directorul general al Agenției pentru Dezvoltare Regională Vest – Organism Intermediar pentru POR 2014-2020 în Regiunea Vest, au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Îmbunătățirea calității vieții sociale și culturale a populației orașului Bocșa, jud. Caraș-Severin, prin reabilitare, extindere și amenajare peisageră Muzeul Constantin Lucaci – Bocșa, reabilitare și extindere imobil existent – amenajare Casa Etnografică, Galerie Mineralogie Constantin Gruescu, Observator astronomic și amenajare peisageră teren și reabilitare și modernizare străzi în zona de Nord din Bocșa Română, județul Caraș-Severin”.

Astfel, va fi refăcută clădirea existentă, de 269 mp, situată pe Strada 1 Decembrie 1918, prin restaurarea fațadei și recompartimentarea spațiilor interioare, și vor fi construite două noi imobile – unul de 94 mp – Galeria de Mineralogie Constantin Gruescu, și unul de 76 mp – Observatorul astronomic. În plus, prin acest proiect va fi amenajată o suprafață de 982 mp de zonă verde.

De asemenea, va fi reabilitat, extins și amenajat Muzeul „Constantin Lucaci” – imobilul de pe strada 1 Decembrie 1918, nr. 41. Va fi refăcut corpul de clădire de la stradă, care cuprinde spațiile expoziționale, inclusiv fațada, va fi demolat un alt corp de clădire, va fi construit un nou imobil (spații conexe și administrative) și va fi amenajată o zonă verde de 1.360 mp.

O altă componentă a proiectului cuprinde reabilitarea și modernizarea unor străzi din zona de Nord: Flotației, Morii (tronsonul III), Bichistin(tronsonul II), Oltului, Livezilor (tronsonul II), Izlazului și Romanițelor (tronsonul I și II). Structura rutieră (1,9 km) va fi adaptată astfel încât să corespundă condițiilor de trafic actuale și preconizate în perspectivă și vor fi amenajate șase treceri de pietoni.

Valoarea totală a investiției este de 11.945.765,32 lei, valoarea finanțării nerambursabile fiind de 11.569.199,43 lei. Perioada de implementare este de 24 de luni.

Proiectul este finanțat în cadrul Regio-POR 2014-2020, Axa prioritară 13 – Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii, Obiectivul specific 13.1 – Îmbunătățirea calității vieții populației în orașele mici și mijlocii din România, apelul de proiecte dedicat sprijinirii obiectivelor Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).