Turnul de alimentare al furnalului din Bocșa va fi supus unor lucrări de conservare

turn bocsa

Președintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, a declarat recent că turnul de alimentare al furnalului din Bocșa va fi supus unor lucrări minime de conservare, iar cu ajutorul unui grup inimos de voluntari, i se va improviza un acoperiș.

„Dacă cu trei secole în urmă mintea oamenilor pricepuți de atunci a reușit să folosească forța hidraulică a râului Bârzava pentru a ridica sarcina cu minereu și a o bascula în furnal, să sperăm că noi cei de azi vom reuși să păstrăm istoria acelor vremuri”, a spus Dunca.

Președintele Consiliului Județean speră că edilul orașului Bocșsa, Mirel Pascu, va reuși readucerea în patrimoniu a clădirii, care astăzi este folosită pe post de locuință.

„Vechiul generator de curent din clădirea lipită de turn a fost furat, dar au rămas roata de antrenare si o parte din mecanism. Succesul proiectului de cale ferată va aduce și nevoia reabilitării generatorului de curent cu istorie seculară. În acest fel, tot ansamblul, împreună cu platanii care umbresc zona, va deveni un obiectiv turistic aflat la câțiva metri de gară și la o oră de mers cu trenul venind de la Timișoara”, a mai adăugat Dunca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × four =