HerculaneProject cere ajutor Guvernului României pentru salvarea Băilor Neptun

baile neptun

Ieri, Asociația Locus, prin platforma HerculaneProject, a solicitat sprijin Guvernului României printr-o scrisoare deschisă semnată de peste 50 specialiști în domeniu, printre care arhitecți, colaboratori, sponsori, personalități culturale și voluntari, pentru a salva Băile Neptun din Băile Herculane.

Printre semnatari se numără și arhitectul și președintele Pro Patrimonio Șerban Sturdza, fostul Ministru al Culturii Corina Șuteu, fostul director al Institutului Național al Patrimoniului arhitectul Ștefan Bâlici, arhitectul Augustin Ioan, președintele ARCEN Edmond Niculușcă, dar și președinta Comisiei Naționale pentru Monumente Istorice, doamna arhitect Constanța Carp.

Se solicită ajutor în patru puncte cheie esențiale pentru a salva și proteja monumentul de interes național, inclus de către Europa Nostra și Banca Europeană pentru Investiții pe lista celor șapte Cele Mai Periclitate Situri de patrimoniu din Europa în anul 2022. Cele patru puncte solicitate sunt: soluționarea situației juridice și clarificarea aspectului legat de regimul juridic al Băilor Neptun, emiterea unui avertisment scris din partea Ministerului Culturii către proprietarii privați ai terenului privind demararea procedurii de expropriere pentru cauză de utilitate publică. De asemenea, semnatarii mai cer alocarea de fonduri în vederea punerii în siguranță a versantului din spatele imobilului Băile Neptun, pentru a stopa prăbușirea rocilor și a copacilor pe structura de zidărie a clădirii, și demararea înscrierii întregului areal istoric al Băilor Herculane pe lista UNESCO, având în vederea valoare istorică, culturală și naturală pe care acestea o au.

„În ciuda tuturor eforturilor depuse de către echipa noastră, Băile Neptun au trei sectoare în stadiu de precolaps, situație expusă atât în scrisoare, cât și în documentele tehnice atașate acesteia și elaborate de specialiști în domeniu. Avem nevoie de sprijinul Statului pentru a putea trece la executarea unui proiect de amploare cu scopul de a pune în valoare acest monument istoric de interes național“, au declarat reprezentanții Asociației Locus.

Asociația Locus este o organizație non guvernamentală care are ca scop salvarea și promovarea patrimoniului cultural, arhitectural, urbanistic și natural de pe teritoriul României. Asociația Locus este membru în organizația europeană EUROPA NOSTRA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three × one =