FOS 16

mario2Week-end plin din punct de vedere politic. Şi nu numai! Partidele se reorganizează, se repliază, se întăresc sau, dimpotrivă, se îneacă la mal înainte de a intra în cursa electorală. Se promit funcţii care nu mai vin, se avansează „mai în faţă” nulităţi cu diplomă şi se trimit la Bucureşti oportunişti, care mai de care. Datul la gioale e sport naţional, pe cale să devină internaţional prin lupta disperată, gen Termopile, împotriva numirii LCK în funcţia de procuror european şi a aducerii rezervei naţionale de aur în ţară, sub cheie. Doar două scurte comentarii pentru că, nu despre asta mi-am propus să scriu:

1) Dacă LCK nu obţine funcţia (în condiţiile în care Franţa ţine cu dinţii de candidatul său, firesc!), LCK ar fi singurul adversar bau-bau al lui KWI în cursa prezidenţială!

2) Cineva se crede Maduro şi doreşte ca în cazul instituirii unei dictaturi rezerva internaţională de aur a ţării să fie în ţară, pentru a nu mai putea fi confiscat? Întreb pentru un prieten!

Dar, am să las năzglîmbia politică şi am să scriu despre adevăraţii eroi ai acestei ţări, care nu apar în lumina reflectoarelor, îşi fac doar datoria şi, de cele mai multe ori, nu primesc răsplata cuvenită.

Ieri, în prima zi a primăverii anului 2019, a fost Ziua luptătorilor din Forţele pentru Operaţii Speciale, care împlinesc 16 ani de la înfiinţarea primei structuri de forţe flexibile, cu un grad mare de mobilitate şi cu o capacitate sporită de reacţie cunoscută, iniţial, sub denumirea de Batalionul Forţe Speciale „Vulturii”. Am tot respectul și considerația pentru profesionalismul și dedicația acestor oameni formidabili!

De 16 ani, luptătorii din Forțele pentru Operații Speciale ne reprezintă peste tot în lume, la cel mai înalt nivel. Forţele pentru Operaţii Speciale Române luptă, la propriu, de peste 13 ani în Afghanistan. Dar, au luptat şi în Kosovo sau Iraq! Mai puţin afişaţi publicului larg, operatorii români din Forţele pentru Operaţii Speciale şi cei din Brigada de Informaţii Militare sînt buni vorbitori de limbă pashtună şi cunoscători experimentaţi ai Coranului. Aceşti militari au misiuni sub acoperire pentru a se infiltra cît mai adînc în grupurile talibane.

Prin definiţie, FOS sînt structuri care planifică şi execută operaţii speciale, folosind tactici, tehnici şi metode de angajare neconvenţionale, pe întregul spectru al acţiunilor militare, în mod independent, sau împreună cu forţele convenţionale, în scopul obţinerii stării finale dorite, la nivelurile strategic, sau operativ, chiar şi atunci cînd există riscuri politice importante.

Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul” reprezintă componenta terestră a Forţelor pentru Operaţii Speciale. Militarii de aici participă la misiuni în Afghanistan începînd cu anul 2006. Activitatea acestora a fost apreciată, la nivel naţional şi internaţional, cu peste 1.100 de medalii, ordine, decoraţii şi certificate de apreciere. Cu sediul la Târgul-Mureş, Brigada 6 operaţii speciale „Mihai Viteazul“ se compune din Batalionul 610 de Operaţii Speciale „Vulturi“, Batalionul 620 de Operaţii Speciale „Băneasa-Otopeni“, Batalionul 630 de paraşutişti „Smaranda Brăescu“ şi Batalionul 640 Logistic.

Formarea Forţelor de Operaţii Speciale moderne din MApN a început în anul 2003 cu selecţia strictă a militarilor. Specialişti din trei ţări aliate, – Statele Unite, Regatul Unit şi Turcia – dar şi din Israel au pus umărul la acest program de selecţie. Batalionul a devenit operaţional la sfîrşitul anului 2005, după ce membrii batalionului au beneficiat de cursuri în străinătate, cum ar fi cursul forţelor speciale ale armatei americane, cursul Force Recon (USMC). Forţele Speciale ale Armatei SUA, dar şi Forţele Speciale din Turcia au trimis, de asemenea, mai mulţi instructori care au lucrat în România în consilierea procesului de formare a militarilor români de elită.

La 25 octombrie 2011, s-a înfiinţat Brigada 6 operatii speciale „Mihai Viteazul”, prin transformarea Regimentului 1 operaţii speciale. Tot la acea dată, a fost înfiinţat Batalionul 640 sprijin logistic „Horea, Cloşca şi Crişan”, iar Batalionul 1 operaţii speciale „Vulturii” a fost redenumit, Batalionul 610 operaţii speciale „Vulturii”, Batalionul 60 paraşutişti „Băneasa-Otopeni” a fost transformat în Batalionul 620 operaţii speciale „Băneasa-Otopeni”, respectiv Batalionul 498 paraşutişti „Smaranda Brăescu”, a fost redenumit Batalionul 630 paraşutişti „Smaranda Brăescu”. Majoritatea operaţiilor speciale necesită sprijinul forţelor convenţionale. Fără o abordare cuprinzătoare, interinstituţională, caracterizată de colaborarea FOS cu toate celelalte servicii, cu partenerii internaţionali, precum şi cu membri ai societăţii civile şi ai industriei, nu poate fi vorba de obţinerea vreunui avantaj competitiv în contextul „războiului modern”.

Formal, Brigada de Informaţii Militare „Mareşal Alexandru Averescu” s-a înfiinţat la 1 septembrie 2010, prin transformarea batalioanelor HUMINT (Human intelligence), IMINT (Imagery intelligence) şi RE&SIGINT (Signals intelligence). FOS vin să îmbunătăţească capacitatea de proiecţie rapidă a forţei, ca multiplicator al acesteia, în mediile terestru, acvatic, aerian, dar şi printr-o abordare indirectă, în rol de aşa zişi ”diplomaţi războinici”.

Să nu uităm că întotdeauna viața sau sucesul multora dintre noi au depins de truda și contribuția, uneori neștiute, ale celor de lîngă noi. Cărora, nu întotdeuna, am știut, sau am putut, să le mulțumim, așa cum poate ar fi meritat.