Europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a depus denunț la DNA împotriva tăierilor ilegale din Caraș-Severin

vlad gheorghe

La sfârșitul săptămânii trecute, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe a declarat că a depus denunț la DNA împotriva tăierilor ilegale din Caraș-Severin, reclamând Direcția Silvică Caraș-Severin și Ocolul Silvic Nera pentru săvârșirea mai multor infracțiuni de corupție – delapidare și abuz în serviciu.

„Conform informaţiilor făcute publice în urma controalelor efectuate de Garda Forestieră Timişoara, directorul Romsilva CS, Ion Tabugan și șeful Ocolului Nera, Marcel Andronache ar fi decontat integral lucrări silvice efectuate doar pe hârtie, refuzând totodată să participe la control şi să colaboreze cu Garda. Ion Tabugan și subordonații săi au refuzat să pună la dispoziție documentele solicitate de organul de control superior, Garda Forestieră Timișoara, potrivit interviului acordat de Aman Ienea, șeful Gărzii Forestiere Timișoara, jurnalistului Dan Păvăloiu. Mai mult, Tabugan le transmite șefilor de Ocoale Silvice că Aman Irena va fi schimbat din funcție. În același timp, deputatul PSD Timiș Alfred Simonis, ginerele celui mai mare exploatator din Caraș-Severin, a recurs la presiuni asupra conducerii Gărzii Forestiere Timișoara.
Tăierile ilegale de pădure sunt o amenințare la adresa securității naționale și pun în pericol sănătatea noastră și a generațiilor viitoare, dincolo de distrugerea ireversibilă a mediului. Am propus DNA-ul Pădurilor în România și Procurorul Verde European în UE. Merg pe teren, interpelez autoritățile, acționez în instanță și nu cedez până când hoții de lemne și complicii lor nu sunt opriți”, a declarat Vlad Gheorghe.

Acesta a precizat că situația alarmantă din Caraș-Severin și date despre neregulile grave ale Direcției Silvice Caraș-Severin au fost consemnate de către fostul subprefect Andrei Plujar, după ce USR Caraș-Severin a solicitat și a primit date oficiale de la Garda Forestieră Timișoara. Direcţia Silvică Caraş-Severin, ca unitate a Regiei Naţionale a Pădurilor – ROMSILVA, administrează cea mai mare suprafaţă de fond forestier proprietate publică a statului – aproximativ 26% din totalul pădurilor virgine din România, având în subordine şi coordonând activitatea a 17 ocoale silvice.

„Am atras atenţia încă din toamna anului trecut asupra managementului defectuos al directorului Tabugan: doar în 2021, controalele la Direcția Silvică CS au constatat 66 de infracţiuni și au fost aplicate 232 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 432.500 lei. Problema tăierilor și fraudele unei adevărate mafii a pădurilor nu este doar o problemă județeană sau națională, ea a devenit o problemă europeană. Țin să subliniez încă o dată că județul Caraș-Severin nu este Republica lui Tabugan, cărășenii își doresc stoparea masacrului pădurilor!”, a precizat Andrei Plujar, președintele USR Caraș-Severin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × 2 =