Educație pentru profesorii din Caraș-Severin în prevenirea și combaterea consumului de droguri

droguri

Direcțorul Casei Corpului Didactic din Caraș-Severin, Ionuț Gârtoi, anunță faptul că în următoarea perioadă, cadrele didactice din județ vor fi instruiți pentru prevenirea și combaterea consumului de droguri.

Desfășurarea sesiunii de formare urmărește familiarizarea cadrelor didactice cu terminologia specifică utilizată în domeniul prevenirii și combaterii consumului de droguri, elemente ale cadrului legislativ și alte noțiuni teoretice în domeniu. „Pe lângă aspectele menționate, programul de formare cuprinde și o parte practică foarte importantă, care stă la baza activității: informarea cursanților cu metode de recunoaștere a cazurilor de consum de droguri și oferirea unor căi de acțiune în domeniul prevenirii și combaterii acestui act deosebit de periculos pentru tineri, și nu numai. Cadrele didactice vor afla elemente privind infracționalitatea legată de consumul de droguri, precum și cum pot acționa pentru a-i sprijini pe elevii aflați în situații de risc, orientându-i spre instituții abilitate în acest sens și susținând acest proces.  Programul de formare este structurat pe patru module, însumând un număr de 12 ore“, mai precizează Gârtoi. 

În acest proiect, alături de cei de la CCD, este Centrul de Prevenire,  Evaluare și Consiliere  Antidrog Caraș-Severin, prin inspectorul de specialitate Adelina Rus în calitate de formator și Asociația Națională a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere – Filiala Caraș-Severin.

„Prin programul de formare menționat, dar și prin celelalte cursuri aflate în oferta instituției CCD CS ajută profesorii să acționeze în situații speciale cu care nu intră în contact frecvent și pentru care nu au pregătire necesară, puși în situația, obiectivă, de a nu ști care e modalitatea optimă de a acționa. În altă ordine de idei, școala este un sistem deschis, activ, în interacțiune permanentă cu familia, cu comunitatea, iar adaptarea socială este una dintre finalitățile procesului instructiv-educativ. Suntem conștienți cu toții că, după familie, școala are rolul esențial în educarea și formarea copiilor. A venit momentul să se vadă efortul comun al școlii  și  al celor care lucrează în asistență socială și în MAI, pentru a preveni sau a interveni la timp pentru a evita situații critice sau chiar tragedii. Din păcate, există mulți copii, chiar și la noi în județ, care se confruntă cu aceste situații extrem de grave, fie în calitate de victime, fie ca autori, iar noi avem datoria de a ne implica pentru combaterea acestor cazuri și pentru reabilitarea tinerilor care, din diverse motive, au fost implicați în astfel de activități“, declară directorul CCD CS, profesorul Ionuț Gârtoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × one =