Dumitru Jompan a fost omagiat la Caransebeş

Dumitru Jompan

Sub genericul „Oameni de seamă ai Banatului”, Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş l-a omagiat joi, 20 mai, pe muzicologul, folcloristul, profesorul, compozitorul şi dirijorul Dumitru Jompan, în cadrul unei acţiuni organizate de muzeul caransebeşean şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, la care au luat parte oameni de cultură din mai multe oraşe, prieteni, foşti elevi sau studenţi, dar şi scriitori, istorici sau muzeografi.

După cuvântul de bun-venit rostit de managerul muzeului, Dacian Rancu, Cornel Galescu, consilierul personal al preşedintelui Consiliului Judeţean, a transmis salutul preşedintelui acestei instituţii, Romeo Dunca.

Prof. univ. dr. Lucian Roşca, din cadrul Facultăţii de Muzică din Timişoara şi preşedintele Asociaţiei pentru Cultură Bănăţeană, a vorbit despre importanţa evenimentului găzduit de muzeu, un gen de manifestări pe care şi l-ar dori permanentizat în spaţiul bănăţean, unde există un mare număr de personalităţi culturale.

Preotul dr. Daniel Alic a amintit că municipiul ocupă un loc important atunci când vine vorba despre cultura Banatului. „Astăzi este omagiat prof. univ. dr. Dumitru Jompan, un om care prin activitatea sa dirijorală, prin creaţia sa muzicală şi ştiinţifică, a reuşit să evidenţieze nu doar Marga, ci şi întreg Banatul pe harta culturală a României, şi chiar să transmită lumii întregi fragmente din sufletul şi etosul românesc al bănăţenilor. Nădăjduiesc că, fiind în această perioadă post-pascală, în care prăznuim Învierea Domnului, să asociez şi eu praznicul acesta cu o înviere culturală, cu un reviriment sufletesc al tuturor caransebeşenilor, şi în special al celor ce iubesc folclorul, etnografia, muzicologia, muzica şi, în general, cultura Banatului”, a spus pr. dr. Daniel Alic.

„Fără să par lipsit de modestie, până acum am scris 92 de cărţi, pe care, în totalitate, le datorez soţiei mele, şi mai am în lucru încă trei. E vorba despre bibliografie, mă interesează mult acest domeniu, pentru că, aşa cum am dus eu lipsă de bibliografie la scrierea cărţilor, vreau să le-o ofer tinerilor care vor veni să cerceteze după noi”, a spus Dumitru Jompan.

Asociaţia pentru Cultură Bănăţeană i-a acordat lui Dumitru Jompan diploma de preşedinte de onoare, iar un ansamblu compus din asistenţi universitari şi doctoranzi a interpretat o suită de piese corale. Participanţii la eveniment au putut urmări, de asemenea, un film documentar în care au fost surprinse aspecte din viaţa şi activitatea lui Dumitru Jompan.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten − one =