21 mai – Ziua mondială a diversității culturale pentru dialog și dezvoltare

21 mai - Ziua mondială a diversității culturale pentru dialog și dezvoltare

În fiecare an, în data de 21 mai, la inițiativa ONU, Ziua mondială a diversității culturale pentru dialog și dezvoltare. Etnia germană din Banatul Montan, ca parte integrantă a diversității spațiului în care conviețuiește alături de populația majoritară și celelalte etnii conlocuitoare din sud-vestul țării, reprezentată prin Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și prin Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, este conștientă de rolul determinant al fiecărui membru în parte al comunității, indiferent de limba și cultura căreia îi aparține, în dezvoltarea acestei diversități culturale, organizând încă din 1990 diferite manifestări care să pună în plan central acest lucru, de fapt o normalitate trăită în Banatul Montan.

Astăzi, începând cu ora 17.00, se va transmite online din mini-studioul amenajat în Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița o întâlnire cu mai mulți reprezentanți ai unor minorități naționale din județul Caraș-Severin, care vor vorbi despre activitățile acestora în perioada pandemiei.

„În anul 2021, pandemia ne-a oprit în continuarea acestor manifestări culturale cu public, astfel că s-a ales ca marcarea zilei de 21 mai să se efectueze prin apariția unei broșuri în parteneriat cu Filiala Caraș-Severin a Uniunii Ucrainenilor din România. Astfel, președintele filialei, prof. Ivan Liber, ne face cunoscută prin intermediul acesteia istoria acestei minorități în Banatul Montan, atât în limba română cât și în limba ucraineană. Urmează aceeași istorie, dar tradusă în limbile germană (traducător: Ramona Obersterscu), engleză (traducător: Ada D. Cruceanu) și franceză (traducător: Ramona Obersterescu). Broșura este înfrumusețată vizual cu fotografii din arhiva Filialei Caraș-Severin al Uniunii Ucrainenilor și a Forumului German din județ“, a transmis Erwin Țigrla, președintele Forumului German Caraș-Severin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

twenty + three =