Deşi s-a anunţat secetă, Caraş-Severinul nu are probleme cu apa

foto mira ABA Banat1

Precipitaţiile scăzute din luna aprilie par să fi afectat mai toate bazinele hidrografice din vestul ţării. Reprezentanţii Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) spun că debitele au scăzut chiar şi cu 90 la sută, cum ar în cazul Bazinului hidrografic Bega Veche, în timp ce în Bazinul hidrografic al Begăi și al Cernei acestea s-au situat la o valoare cu 60% mai mică decât media multianuală a lunii. Specialiştii vorbesc şi despre scăderea înregistrată pe Caraş și Nera, aici debitele medii din aprilie fiind cu 70% mai scăzute.

La nivelul ABA Banat, hidrologii, împreună cu muncitorii hidrometri monitorizează permanent parametrii care caracterizează starea râurilor, respectiv niveluri, debite de apă, debite de aluviuni în suspensie, precipitații, temperaturi, strat de zăpadă etc.

„Chiar și așa, în momentul de față, aceste debite sunt suficiente pentru a asigura toate folosințele consumatoare de apă (populație, industrie și zootehnie) din spațiul hidrografic Banat, mai ales că majoritatea lacurilor de acumulare din Banat au acum un grad de umplere mare. Volumul de apă reținut în acestea poate fi utilizat pentru a suplimenta debitele cursurilor de apă, în perioadele în care situația o cere”, a precizat Titu Bojin, directorul ABA Banat.

În județul Caraș-Severin, acumulările Secu, Gozna și Trei Ape au un grad de umplere de peste 90%, acumularea de la Băile Herculane se situează la 63%, în timp ce Poiana Mărului la 87%. Din fericire, la începutul acestei luni, pe râurile din Banat debitele au înregistrat creșteri ușoare, datorită precipitațiilor însemnate cantitativ căzute pe arii extinse săptămâna trecută.