Prefectul Cristian Gâfu a transmis primarilor din judeţ să fie vigilenţi

Prefectul Cristian Gâfu a transmis primarilor din judeţ să fie vigilenţi

Meteorologii au emis pentru judeţul Caraş-Severin o avertizare de tip Cod Portocaliu în intervalul 20.05.2020 ora 20 – 21.05.2020 ora 20, când se vor înregistra vijelii, grindină şi descărcări electrice. De asemenea, hidrologii sunt de părere că în urma ploilor vor fi afectate bazinele hidrologice ale râurilor Timiş, Bistra, Nera, Cerna, precum şi a cele aflate pe lângă afluenţii mici ai Dunării.

În urma avertizării, prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a convocat o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, în urma căreia s-au stabilit măsuri preventive care au fost transmise către toate UAT-urile din judeţ. Aşadar, locuitorii din zonele cele mai predispuse la inundaţii vor fi avertizaţi, iar fiecare primărie va participa la acţiunile de protecţie şi de apărare împotriva inundaţiilor, cu utilajele şi echipamentele din dotarea proprie.

Printre măsurile transmise se numără şi obligativitatea instituirii unui serviciu de permanenţă la sediul tuturor primăriilor din zonele vulnerabile aflate sub incidenţa avertizărilor, dar şi instruirea persoanelor care urmează să execute permanenţa pe timpul acestor avertizări şi transmiterea datelor de contact ale acestora în scris către ISU „Semenic“. Vor fi curăţiate şanţurile, rigolele, secţiuni de scurgere la poduri, podeţe, punţi şi ogaşe. Vor fi create echipe de intervenţie care să supravegheze şi să intervină oportun la fiecare blocare a secţiunilor înguste(poduri, podeţe, subtraversări etc.), iar cursurile de apă vor fi atent monitorizate.

„Menţionăm că datorită secetei cu care ne-am confruntat până acum, riscul producerii de inundaţii este redus, deoarece cursurile de apă sunt la cote mici, iar barajele au un nivel de apă foarte scăzut. Cu toate acestea, prefectul judeţului s-a asigurat că toate măsurile de prevenţie sunt transmise la timp, pentru a se putea face faţă unei eventuale înrăutăţiri bruşte a condiţiilor meteorologice. De asemenea, ISU „Semenic“ este pregătit să răspundă prompt oricărei solicitări de intervenţie venită din teritoriu”, a precizat Flavius Militaru, purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului Caraş-Severin.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •