Culturi distruse şi animale înecate, bilanţul codului portocaliu în Caraş-Severin (UPDATE)

57331451 323296064982569 7990164773008310272 n

Pompierii militari din Caraş-Severin au intervenit până la această oră în mai multe situaţii de urgenţă. Având în vedere faptul că până la ora 18.00, judeţul nostru se află sub incidenţa unui cod meteorologic de tip portocaliu, fiind vizate fenomene ca: producerea unor scurgeri importante de pe versanți, torenți, pâraie, viituri rapide cu depășiri ale cotelor de inundație, pe râurile mici, a fost instituit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, sunt în alertă personalul ISU Semenic, dar şi serviciile voluntare pentru situații de urgență.

„La această oră, sunt înregistrate atingeri și depășiri ale cotelor de atenție pe râurile și pârâurile: Goleț, Bistra, Rusca, Pogăniș, Valea Mare, Bîrzava, Caraș, Gîrliște, Miniș, iar pe raza localității Turnu Ruieni, s-a înregistrat depășirea cotei de inundație a râului Sebeș. De asemenea, s-au înregistrat, până la această oră, câteva situații pentru gestionarea cărora au fost solicitați pompierii militar cărășeni, în localitățile Prisaca, Oțelu Roșu, Caransebeș, Obreja, Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș”, ne-a informat magdalena Tocmelea, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin.

Conform datelor primite, în Municipiul Caransebeș a fost inundată Strada Pinilor, unde, până la sosirea forțelor profesioniste de intervenție, localnicii s-au mobilizat și au acționat pentru curățarea șanțurilor, sprijinind evacuarea normală și reușind astfel, să împiedice pătrunderea apei în gospodării.

În localitățile Moldova Nouă, Glimboca și Moceriș s-a intervenit pentru evacuarea apei din pivnițe, iar în Oțelu Roșu a fost inundată o casă, fiind afectate mai multe camere.

„În localitatea Prisaca, a fost inundată o curte și grădina unei gospodării, apa pătrunzând inclusiv în casă. Au pierit aproximativ 140 pui de găină și au fost afectate peste 2000 mp de culturi și răsaduri. În continuare se monitorizează situația din teren, forțele inspectoratului nostru fiind pregătite să intervină în sprijinul comunităților afectate”, a mai spus Tocmelea.

Specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Banat (ABA Banat) monitorizează în permanenţă debitele şi nivelurile cursurilor de apă iar formaţiile de lucru, cât şi formaţia de intervenţie, sunt pregătite să intervină în cazul în care situaţia o impune.

UPDATE, ora 14.30

Institutul Naţional de Hidrologie a emis pentru Caraş-Severin o avertizare hidrologică de tip Cod Roşu. Fenomenele vizate sunt scurgeri importante pe versanţi, torenţi,  pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri cu depășiri ale COTELOR DE PERICOL

UPDATE, ora 17.20

Un podeț din cartierul Doman al municipiului Reșița a fost colmatat. Pompierii reșițeni intervin pentru a degaja zona. De asemenea, DJ 571, între localitățile Ciuchici și Macoviște, a fost acoperit de apă. Pompierii din Oravița acționează pentru curățarea carosabilului.