Credincioșii romano-catolici intră în Postul Mare al Paștelui

ASCHERMITTWOCH LOGO 2020

Miercuri, 2 martie, în calendarul Bisericii Romano-Catolice este marcată „Miercurea cenușii“, această zi fiind începutul Postului Mare al Paștelui, al timpului de pregătire pentru Solemnitatea Învierii Domnului –  Sfintele Paști. Miercurea Cenușii este pentru credincioșii romano-catolici zi de post sever și abstinență, introducând Postul Mare ca un timp special de reculegere, împăcare și meditație.

Erwin Josef Ţigla, președintele Forumului German Caraș-Severin spune că în această zi în bisericile romano-catolice se celebrează un ritual special de binecuvântare a cenușii, care este apoi presărată pe fruntea credincioșilor, ca semn al pocăinței și întoarcerii de la păcat.

La Reșița, în cadrul Bisericii parohiale „Maria Zăpezii”, miercuri după-amiaza, începând cu ora 17.00, va fi celebrată o Sfântă Liturghie, în cadrul căreia va fi sfințită cenușa de către preotul paroh Veniamin Pălie, după care acesta o va presăra pe fruntea credincioșilor prezenți. Înainte de această Sfântă Liturghie, începând cu ora 16.00, se va oficia devoțiunea Căii Sfintei Cruci, dedicată Păcii în Ucraina. Ambele celebrări se vor desfășura în trei limbi: română, germană, maghiară.

La Biserica parohială „Preasfânta Treime” din Reșița / Govândari, în Miercurea Cenușii vor fi celebrate două Sfinte Liturghii de către preotul paroh Attila Puskás: începând cu ora 9.00 în limba maghiară și la ora 11.00 în limba română. Înaintea fiecărei Sfinte Liturghii, credincioșii vor asista la devoțiunea Căii Sfintei Cruci.

Episcopul diecezan József Csaba Pál a adresat în preajma Miercurii Cenușii o chemare tuturor credincioșilor: „Războiul izbucnit în vecinătatea noastră ne cheamă și mai urgent la rugăciune și post. Sfântul Părinte Papa Francisc a declarat Miercurea Cenușii zi de post și de rugăciune pentru pace în lume. Îi rog pe frații și surorile în Cristos să o ia în serios această zi, să contribuim și noi, să folosim arma rugăciunii și a postului pentru a opri răul. Pe lângă ziua specială de rugăciune și post din Miercurea Cenușii, să ne rugăm în fiecare zi pentru ca războiul să se încheie. Să ne rugăm pentru cei decedați și pentru frații noștri care sunt nevoiți să-și părăsească țara. În același timp, sunt necesare și faptele de iubire și milostivire.” La îndemnul Episcopului József Csaba Pál, în primele două duminici ale Postului Mare, 6 și 13 martie a.c., în fiecare biserică a Diecezei se vor organiza colecte pentru a ajuta refugiații de război.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

three + five =