Plic filatelic dedicat celor 110 ani de la nașterea profesorului Franz Stürmer

2023.01.03. FRANZ STURMER PLIC

Forumul Democratic al Germanilor din județul Caraș-Severin și Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița își aduc aminte pe 3 ianuarie că se împlinesc 110 de ani de la nașterea profesorului Franz Stürmer, o personalitate germană marcantă a vieții muzicale reșițene. Cu această ocazie, Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reșița va fi astăzi, 3 ianuarie 2023, gazda unei miniexpoziții documentare. De asemenea, prin grija Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin și a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița, pentru aceeași dată de 3 ianuarie 2023 va fi editat un plic filatelic ocazional. Având aprobarea Poștei Române, întreaga corespondență care va fi trimisă în data de 3 ianuarie 2023 din Moldova Veche va fi obliterată cu o ștampilă filatelică ocazională, astfel marcându-se cei 110 ani de la nașterea profesorului Franz Stürmer și în localitatea natală (Moldova Nouă neavând, în momentul de față, un oficiu poștal funcțional). Și această inițiativă vine din partea comunității germane din Banatul Montan, celebrând astfel, prin intermediul unor proiecte culturale, existența unor personalități importante pentru întreaga regiune.

Născut la 3 ianuarie 1913 în Moldova Nouă, Franz Stürmer a urmat cursurile gimnaziului real german din Timișoara, studiind mai apoi la conservatorul din Cluj-Napoca. Începând cu 1939 până la sfârșitul vieții sale (în afară de anii 1944 – 1945, când în armata română, pe front, a servit ca translator), Franz Stürmer a activat ca profesor de muzică. În această calitate el a predat înainte de război la școala „Banatia” din Timișoara, după aceea la gimnaziul real german (astăzi Liceul „Lenau”). Începând cu anul 1963, Franz Stürmer s-a dedicat școlii de muzică reșițene. În timpul șederii sale la Timișoara a fost membru al Filarmonicii de Stat (violă), a dirijat mai multe coruri sindicale precum și celebrul cor țărănesc de la Chizătău, cu care a obținut numeroase distincții.

În Reșița, Franz Stürmer a activat de asemenea ca dirijor la: corul școlar, corul bisericii romano-catolice, corul ansamblului german de operetă, orchestra simfonică muncitorească și corul de cameră al profesorilor școlii de muzică. Totodată, Franz Stürmer a activat în cadrul cvartetului preotului mons. Paul Lackner (vioara întâi). Franz Stürmer a compus piese corale pe care le-a interpretat cu corurile conduse de dânsul, de asemenea a prelucrat piese din folclorul german al Banatului Montan. A încetat din viață la 14 octombrie 1983 și a fost înmormântat în cimitirul german (nr. 3) din Reșița. Astăzi, corul etniei germane din municipiul Reșița îi poartă cu respect numele. Corul „Franz Stürmer” este apreciat nu numai în Banatul Montan, dar și în alte locuri unde a reprezentat cu cinste cântecul german din regiune, ducând astfel și numele prof. Franz Stürmer mai departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

4 × five =