Caransebeşul s-a hotărât pe ce-şi cheltuieşte bugetul

primaria Caransebes

Într-o recentă conferinţă de presă, primarul Caransebeşului, Felix Borcean, a vorbit despre planurile pe care şi le-a făcut, în acest an, pentru municipiu, în funcţie de bugetul pe care îl are la dispoziţie.

Cu sumele primite de la Consiliul Judeţean, plus 55 de milioane de lei veniturile estimate ale Primăriei, având ca referinţă anul trecut, când au fost de 53 de milioane de lei, edilul şi-a schiţat câteva direcţii pe care vor fi cheltuiţi banii.

„Din aceşti bani, salariile reprezintă 17 milioane de lei, respectiv 30 la sută, deci nu cum se spunea în anii trecuţi, că avem 70 la sută buget de salarii. Investiţii noi avem două milioane de lei, planşeul la Colegiul Naţional «Traian Doda» – 400.000 de lei, pentru reţeaua de gaze am cuprins în buget 1,1 milioane de lei, dar sperăm că aceşti bani îi vom recupera de la furnizorul de gaze, echipamente de joacă – 150.000 de lei, iar pentru două toalete publice automate, care vor fi amplasate în zona centrală, am prins în buget 150.000 de lei. În ceea ce priveşte sistemul de camere video, am avut tot felul de oferte, dar probabil vom folosi reţeaua celor de la RDS, pentru că este cea mai bine pusă la punct, de fapt e şi singura pe fibră optică din Caransebeş, şi vrem să facem un proiect similar cu cel de la Oradea, ca şi structură, nu ca dimensiune, care să cuprindă aproximativ 50 de camere cu perspectivă de 360 de grade, asta însemnând o cheltuială de vreo 200.000-300.000 de lei, estimez eu. Această investiţie o putem acoperi din economia realizată cu salariile celor care nu mai sunt la Poliţia locală, care este de aproximativ 700.000 de lei doar anul acesta”, a spus Felix Borcean.

Edilul a mai anunţat că Serviciul Public de Întreţinere şi Reabilitare are alocată suma de 5,2 milioane de lei pentru întreţinere, reparaţii străzi şi achiziţia de utilaje, iar pentru investiţii va avea 4 milioane de lei. Este vorba – a mai spus edilul – despre sistemul de recirculare a apei din cele două bazine de la Ştrandul municipal, padocul de animale cu o alocare bugetară de 200.000 de lei, şi modernizarea, în prima fază, a străzilor A.I. Cuza, Ciprian Porumbescu, Dimitrie Sturza, I.G. Duca, I.C. Brătianu, din zona cartierului Racoviţă, precum şi prelungirea Str. Godeanu, din Teiuş, care să unească acest cartier cu Valea Cenchii. Pentru pavelarea trotuarelor sunt prevăzuţi 600.000 de lei, iar pentru platformele subterane de deşeuri – 150.000 de lei. Primarul mai are în plan închiderea Dâlmei, pentru care ar fi necesari 10.000 de lei, modernizarea cantinei de la Colegiul Tehnic „Decebal”, în vederea introducerii ei în circuitul sportiv, ca sală de antrenamente pentru judo, lupte sau sporturi de contact, suma alocată fiind de 350.000 de lei, executarea de reparaţii la acoperişul Şcolii cu Clasele I-VIII Nr. 8 – 200.000 de lei, acoperişul sălii de sport de la Liceul Tehnologic „Decebal” – 140.000 de lei, reabilitarea sistemului de irigare pe spaţiile verzi – 20.000 de lei, refacerea punţii dintre Teiuş şi Piaţa Gugulanilor, suma alocată fiind cuprinsă între 25.000 şi 40.000 de lei, achiziţionarea unui buldoexcavator la mâna a doua cu 400.000 de lei, coşuri şi bănci – 150.000 de lei, schimbarea balustradei pe Str. N. Bălcescu şi peste râul Sebeş, identic cu cea din Balta Sărată – 400.000 de lei.

„Pe lângă ceea ce există pentru modernizarea SPIR, mai sunt 1,5 milioane de lei pentru repararea străzilor, adică, pe lângă cele care trebuie finalizate din proiectul de anul trecut, vom mai cuprinde şi alte tronsoane. Pentru spital, suma alocată pentru investiţii şi subvenţii se ridică la 1,5 milioane de lei, în care intră amenajări de spaţii şi plata unor utilităţi. Mai avem de achitat suma de 160.000 de lei pentru faţada Colegiului Naţional «C.D. Loga», 10.000 de lei pentru Planul Urbanistic General, 52.000 de lei pentru studiul de fezabilitate ANL, 305.000 de lei rată ISPA pentru Aquacaraş şi 110.000 de lei pentru cofinanţarea proiectului pentru spital”, a mai spus Felix Borcean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

16 + 5 =