Caransebeşenii ar putea plăti impozite majorate cu sută la sută

impozite taxe 2

În ultima şedinţă ordinară a Consiliului Local Caransebeş, toată lumea se aştepta să fie aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea impozitelor şi taxelor pentru anul 2020, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Primarul Felix Borcean a propus o creştere de 10 la sută a acestora, cifra fiind suma dintre indexarea cu rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicată pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, respectiv 4,6 la sută, şi majorarea de 5 la sută care ar urma să crească veniturile proprii la Bugetul local al municipiului.

Consilierul PSD Valentin Dascălu s-a opus din capul locului, afirmând că grupul social-democrat nu este de acord cu majorarea de 5 la sută, ci doar cu cea de 4,6 procente reprezentând rata inflaţiei.

Proiectul a fost în cele din urmă respins, cu toate că reprezentanta Compartimentului Impozite şi Taxe din cadrul Primăriei a avertizat că, dacă nu se ia o hotărâre de majorare măcar cu rata inflaţiei până în data de 30 aprilie, aceste impozite şi taxe vor intra la nivelul maxim prevăzut în Codul Fiscal.

„Am ajuns într-o situaţie destul de bizară, eu am propus o majorare cu 5 la sută peste indexarea cu rata inflaţiei, iar impozitele ar fi crescut, astfel, cu un total de 10 procente. Ele vor creşte oricum cu 4,6 la sută, dar s-a ajuns în situaţia ciudată ca, prin neaprobarea acestui proiect de hotărâre, deşi directorul economic Horia Irimia a spus că se poate reveni ulterior asupra sa până la finele anului, să ne găsim în ipostaza de a ne gândi că la anul vom plăti impozite majorate cu sută la sută, adică dublate faţă de anul acesta, dacă propunerea nu va fi repusă pe ordinea de zi a unei şedinţe viitoare a Consiliului local”, a spus Felix Borcean.