Bugetul propriu al judeţului Caraş-Severin a fost aprobat fără votul consilierilor liberali

CONSILIERI LIBERALI APRILIE 2019

Consilierii judeţeni liberali au adoptat în ultimul timp stilul de lucru al Opoziţiei din Parlament. Dacă în urmă cu un an se întâmpla rar ca să se abţină de la votarea unui proiect de hotărâre, acum a devenit o obişnuinţă. Cum a fost şi în şedinţa de ieri, când aceştia s-au abţinut de la votarea a numai puţin de patru proiecte de hotărâre aflate pe ordinea de zi.

Aşa s-a întâmplat cu proiectul privind aprobarea contului de execuţie al bugetului propriu al judeţului Caraş-Severin şi a contului de execuţie al bugetului centralizat al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii, cu proiectul privind aprobarea bugetului propriu al judeţului Caraş-Severin pe 2019 şi estimării pentru 2020-2022, cu proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Spitalului Judeţean de Urgenţă şi cu proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului general consolidat al judeţului.

Practic, cele mai importante proiecte de pe ordinea de zi, ceea ce a atras replici ironice din partea preşedintelui Silviu Hurduzeu şi a consilierilor PSD şi PMP.

Liderul de grup liberal din Consiliul judeţean, Mircea Teodorescu, a explicat de ce au procedat aşa: „Am propus la buget două amendamente importante, în opinia noastră, respectiv suplimentarea de la bugetul Consiliului judeţean la bugetul Spitalului judeţean cu suma de 1 milion de lei, necesară cheltuielilor pentru întreţinere: curent, electricitate, gaz, cunoscut fiind faptul că Spitalul judeţean se confruntă cu dificultăţi mari în achitarea acestor datorii. Chiar dacă am insistat că e o problemă de interes general, din păcate amendamentul nostru nu a trecut şi ne-am opus, mă rog, ne-am abţinut de la votarea bugetului CJ. Am propus şi un alt amendament, achiziţionarea unui autoturism pentru Centrul Şcolar de Incluziune Aurora, care are absolut nevoie de aşa ceva, dar nici amendament nu a fost aprobat“.

În opinia preşedintelui Consiliului judeţean, consilierii liberali şi-au făcut un obicei în a nu vota proiectele cele mai importante aflate în dezbatere.

Referindu-se la proiectele adoptate ieri, Silviu Hurduzeu a spus: „Bugetul propriu al Consiliului Județean Caraș-Severin pentru anul 2019, aprobat astăzi este de 265.357.000 lei, un buget cu 23% mai mare decât cel de anul trecut. Anul acesta a crescut ponderea secțiunii de dezvoltare, dacă în 2018 ponderea acesteia, din totalul bugetului propriu, a fost de 18,44%, anul acesta este de 36,68%. Este o creștere semnificativă ce ne va permite să asigurăm sumele necesare derulării proiectelor pe care Consiliul Județean Caraș-Severin le are în implementare, cu finanțare europeană sau guvernamentală“.