Bocşa accesează bani europeni pentru autobuze electrice şi piste pentru biciclete

ASDR VEST1

Primăria Bocşa şi Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest au semnat astăzi contractul de finanţare pentru proiectul „Modernizare pistă de biciclete şi infrastructură pietonală. Modernizarea autobază şi staţii de autobuze pentru transportul de călători“. Investiţia este în valoare de 4,9 milioane de euro, din care 4,3 milioane de euro reprezintă finanţare nerambursabilă, asigurată prin Regio – Program Opăeraţional Regional 2014 – 2020. Contractul a fost semnat de primarul Eugen Cismăneanţu, respectiv Sorin Maxim, director ADR Vest, la eveniment fiind prezent şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Ionuţ Popovici.

Potrivit proiectului, vor fi cumpărate patru autobuze electrice, va fi modernizată autobaza de pe Strada Dognecei, cu o suprafaţă de 6.340 de metri pătraţi, vor fi amenajate/modernizate un  număr de 24 de staţii de autobuz, vor fi refăcute trotuarele – 7,9 kilometri şi se vor amenaja piste pentru biciclete, în zona carosabilă, pe traseul: Strada 1 Decembrie 1918 – Strada Daciei – Strada Funicularului – Strada Iosif Renoiu – Strada Mihail Gaşpar – Strada Republicii – Strada Tudor Vladimirescu. În total, 7,9 kilometri. Autobuzele electrice au o capacitate de 70-100 de locuri fiecare, 25-30 pe scaune, şi se va implementa un sistem  de e-ticketing, cu dispecerat în autobază şi cele patru terminale în autobuze.

Referindu-se la contractul încheiat astăzi, primarul Cismăneanţu a mărturisit că, din bugetul local nu s-ar fi putut realiza niciodată o astfel de investiţie. La întrebarea pe care şi-ar pune-o unii de ce autobuze electrice, staţii şi piste pentru biciclişti, Cismăneanţu a spus: „Trebuie să specific că așa este ghidul de finanțare și nu putem face ce ne dorim noi sau ce considerăm noi că ar avea prioritate. Noi am încercat să ne adaptăm posibilităților oferite de Comisia Europeană. S-a muncit foarte mult. Este un proiect care cred că va îmbunătății calitatea vieții în Bocșa. Mobilitatea este foarte importantă, mai ales în contextul în care ne dorim să avem și o economie mai puternică, mai dinamică, lucru care sper că se va întâmpla în perioada următoare“.

La rândul său, directorul ADV Vest a precizat că: „Este un proiect care va încerca să schimbe puțin modul în care se face transportul și cum vorbim la nivel global, mobilitatea, într-un oraș cum este Bocșa, proiect prin care, pe lângă achiziționarea unor autobuze electrice de ultimă generație care vor avea tot confortul, vor fi și multe amenajări în cadrul orașului, care țin de partea de trotuare, piste de biciclete și alte amenajări pe partea pietonală, care vor înlesni și vor încuraja oamenii să folosească mai mult bicicleta, în detrimentul mașinilor care poluează”.

Vicepreşedintele Ionuţ Popovici, care este şi preşedinte al PMP Caraş-Severin l-a lăudat pe Eugen Cismăneanţu, colegul său de partid, pentru o finanţare atât de importantă, considerând că este un exemplu de performanţă în administraţie.

Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni.