Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, la ceas aniversar

germani

Joi, 19 noiembrie, se aniversează 33 de ani de la constituirea primului nucleu al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, în data de 19 noiembrie 1987, în sala 99 a Casei de Cultură a Sindicatelor.

Erwin Țigla, președintele Forumului German Caraș-Severin spune: „În tot acest timp, asociația a organizat sau coorganizat un număr de peste 5.400 manifestări, din care nu mai puțin de peste 100 din iulie a.c. până în prezent. Manifestări ca „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reșița”, „Parada Portului Popular German” sau „Copiii desenează ținutul natal” fac parte integrantă din mișcarea culturală județeană și națională. Asociația editează publicația lunară „Echo der Vortragsreihe” („Ecoul Asociației”) – în februarie 2020 sărbătorindu-se 30 de ani de la apariția primului număr la 1 februarie 1990 -, alături de alte ediții speciale, dedicate principalelor evenimente ale etniei germane din Banatul Montan. De asemenea, trebuie amintite cele 106 de apariții editoriale și cele 22 numere din publicația „Info”“.

Mai mult decât atât, membrii asociației s-au implicat în restaurarea și păstrarea unor monumente ale etniei germane din Reșița precum și întreținerea mormintelor eroilor necunoscuți germani căzuți în cele două Războaie Mondiale.

Trebuie, totodată remarcată prezența activităților pe social media cunoscută, precum Facebook și YouTube. „Anul acesta, începând cu luna martie, activitatea a fost restricționată ca multe alte activități în sfera cultural-artistică datorită pandemiei. Restrângerea din punct de vedere numeric a manifestărilor și aplicarea întru totul a măsurilor privind siguranța sanitară a membrilor / participanților nu a influențat calitatea acestora. Faptul că am ținut cont în tot ceea ce am organizat din martie până în prezent de aceste măsuri ne-a păzit pe noi, organizatorii, dar și pe participanți, de îmbolnăviri cu virusul ucigător. La ceas de sărbătoare, adresăm un cuvânt de mulțumire tuturor acelora care au stat aproape de Asociație, celor care au ajutat-o și sprijinit-o, dar și membrilor săi, fără de care, astăzi, ea nu ar fi ceea ce este!“, a mai adăugat Țigla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

14 − 9 =