Germanii din Caraş-severin se pregătesc să le aducă un omagiu celor trecuţi în nefiinţă

foto 114089 e1601215307667

Încă din anul 2003, etnicii germani desfăşoară un proiect dedicat celor care nu mai sunt printre noi, tradiţia fiind respectată cu sfiinţenie atunci când vine vorba de lumina sfântă.

Atunci, prin bunăvoinţa dr. Herwig Brandstetter din Graz, Stiria, membru de onoare al Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților din Reșița, a luat inițiativa să lanseze un proiect numit „Ziua morților, 2003”, prin intermediul căruia au fost trimise lumânări donate de o firmă producătoare.

„Astăzi putem spune că ideea de atunci a fost un succes, dacă ne-am uitat la cimitirele noastre în anii de după pornirea inițiativei, când proiectul a continuat. Inițiativa din 2003 va avea continuitate și în 2019, deoarece dr. Herwig Brandstetter, fiind un om activ, a realizat un nou proiect și pentru acest an. Aceeași firmă „DRAUCH“ din Hausmannstätten, Stiria a fost spiritul bun al donației. Intermedierea facilitări transportului spre Reșița a avut-o prof. univ. dr. Reinhold Reimann din Graz și Asociația Culturală „Südmark“ din Graz”, spune Erwin Ţigla, preşedintele Forumului German Caraş-Severin.

Şi în acest an lumânările donate vor lumina iarăși, pe 1 și 2 noiembrie, de ziua de comemorare a morților după calendarul romano-catolic, în cimitirele germane din Bocșa, Dognecea, Oțelu Roșu, Sasca Montană, Steierdorf și în Reșița (Cimitirul nr. 2-3).