Julius Meier-Graefe, omagiat la 85 de ani de la trecerea în eternitate

2020.06.05. 85 ANI DE LA MOARTEA LUI JULIUS MEIER GRAEFE PLIC

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților Reșița a marcat zielele acestea împlinirea a 85 de ani de la trecerea în eternitate a istoricului de artă plastică și scriitor Julius Meier-Graefe, printr-un plic filatelic ocazional și o ștampilă adecvată.

Julius Meier-Graefe este recunoscut la nivel mondial ca unul dintre importanții antemergători ai impresionismului, dar şi pentru realizarea unor monografii importante despre mulți artiști plastici, printre care Paul Cézanne și Vincent van Gogh.

Julius Meier-Graefe s-a născut la Reșița, la 10 iunie 1867. Mama lui a murit imediat după nașterea sa și a fost înmormântată în cimitirul german din cartierul Muncitoresc. În anii tinereții am mai știut locul acestui mormânt, chiar fotografiindu-l. Tatăl său, inginerul Eduard Meier, a fost pentru o perioadă angajat la uzinele reșițene. După studii inginerești la München, Julius Meier-Graefe a urmat, după plecarea sa la Berlin în anul 1890, studii de istorie și istorie a artelor plastice.

Prima sa lucrare de critică de artă, redactată în anul 1894, se referă la Edvard Munch. În anul 1895 avea să devină unul dintre întemeietorii revistei „Pan“, din a cărei redacție s-a retras după un an. Apoi, trăind mai ales la Paris, Julius Meier-Graefe s-a transformat într-unul dintre cei mai buni cunoscători ai picturii franceze din secolul al XIX-lea. În scrierea sa în trei volume (apărute: 1904, 1914 – 1924) „Istoria dezvoltării artei moderne“, i-a consacrat impresionismului francez un loc aparte. Această lucrare precum și „Cazul Böcklin“ (1905) i-a adus reproșul că ar fi polemizat la adresa artei germane. Julius Meier-Graefe a scris monografii importante despre mulți artiști plastici, printre care Paul Cézanne și Vincent van Gogh. Cu pana ascuțită și limbă ageră, el a scris și publicat multe materiale despre arta plastică contemporană lui. Istoricul de artă plastică și scriitorul Julius Meier-Graefe a murit la 5 iunie 1935, în Vevey, Elveția.