Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița aniversează 35 de ani de activitate

germani

Asociația Germană de Cultură și Educație a Adulților din Reșița organizează astăzi, de la ora 17.00, la Biblioteca Germană „Alexander Tietz”, adunarea de bilanț al celui de-al 35-lea an de activitate. Președintele asociației, Erwin Josef Țigla, va prezenta vorbi despre cele mai importante evenimente organizate în peioada 9 iulie 2021 – 20 iulie 2022, printre acestea numărându-se „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, „Zilele Literaturii Germane la Reșița”, „Copiii desenează ținutul natal”, dar şi cele dedicate celor două jubilee reșițene din 2021 / 2022: 250 de ani de istorie industrială și 150 de ani de la fabricarea primei locomotive cu abur pe teritoriul de azi al României.

După prezentarea bilanțului va urma un program cultural-artistic cu formația de dansuri populare germane „Enzian”, copii și adulți (coordonatori: Marianne și Nelu Florea), cu Corul german „Franz Stürmer“ (care a împlinit, în luna mai, 31 de ani de activitate), dirijat de Elena Cozâltea, acompaniat la orga electronică de Angela Kovacs, dar și cu grupurile muzicale „Intermezzo” (Marianne Chirilovici & Lucian Duca), Marianne & Petru Chirilovici precum și „Banater Bergland“ (George Gassenheimer & Janny Zelko). De asemenea vor fost expuse desene / picturi și sculpturi realizate de către cele două cercuri: de pictură, condus de Doina și Gustav Hlinka („Deutsche Kunst Reschitza”), respectiv, de sculptură, condus de George Molin („Jakob Neubauer”), ambele funcționând în cadrul organizației germane din Reșița.

Din 19 noiembrie 1987, de când asociația funcționează, au fost organizate sau co-organizate până în prezent în total 5.873 de manifestări. În acest an de activitate, asociația a editat un număr de 8 titluri de carte, un CD-ROM, 45 de plicuri filatelice ocazionale și a realizat, de asemenea, 45 de ștampile poștale ocazionale, dedicate diferitelor evenimente deosebite.

Revista „Echo der Vortragsreihe“ („Ecoul Asociației“) apare neîntrerupt începând cu 1 februarie 1990. De asemenea au apărut până în prezent ediții speciale dedicate diferitelor evenimente deosebite ale etniei germane din Banatul Montan. Buletinul informativ „Info“ a apărut în decembrie 2021 și în iunie 2022, numărul total de apariții ale acestuia fiind de 25.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

sixteen − 13 =