Anul viitor, la Caransebeş se va organiza Ruga de la Oraş

Felix Borcean

La sfârşitul şedinţei ordinare a Consiliului Local de la sfârşitul lunii trecute, liberalul Simion Paica a adus în discuţie un subiect pe marginea căruia s-a tot vorbit în ultimul timp, mai exact a vrut să ştie de ce, la Caransebeş, anul acesta nu s-a mai organizat Ruga de la Oraş.

Primarul Felix Borcean, căruia, de fapt, i se adresase consilierul liberal, a răspuns că, în ultimii doi sau trei ani, ruga nu s-a ţinut din motive obiective, anul acesta fiind organizat Festivalul Take-Off.

„Între timp, am vorbit cu Episcopul Caransebeşului şi l-am întrebat de ce în Caransebeş ruga începe joi şi se termină duminică, tot duminică făcându-se deschiderea pe treptele Catedralei, cu jocuri populare, când de fapt duminică e ultima zi. I-am spus ca de la anul s-o facem aşa cum trebuie. Sunt localităţi rurale, ruga fiind o sărbătoare cu specific rural, unde există o singură biserică, cu un singur hram. La noi, în Caransebeş, sunt mai multe biserici şi, de ceva ani, avem şi o Catedrală. Ruga nu are o tradiţie în Caransebeş, nu ştiu cine v-a dat această informaţie. Anul viitor o să organizăm ruga, la hramul Catedralei, începând cu ziua de duminică. Există localităţi în care ruga este itinerantă, poate să fie miercurea sau joia… La noi este duminica, întotdeauna. Şi, atunci, deschidem ruga duminică şi va ţine luni, marţi sau miercuri, vedem cum ne organizăm. Nu am oprit tradiţia. Pur şi simplu mi s-a părut că nu e în regulă cum o facem noi. Începeam chiar în post ruga, dacă e să ne gândim”, a spus Felix Borcean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

1 × 5 =