Angajații de la TMK Reșița și Slatina au ajuns la București pentru a protesta (UPDATE)

protest bucuresti

În această dimineață, opt autocare cu angajați ai TMK Reșița și ai Artrom Slatina au ajuns la București pentru a protesta în fața Guvernului. Sindicaliștii cer derogarea de la sancțiuni în baza articolului 4 din Regulamentul UE nr. 269/2014 şi nu a articolului 6 din acelaşi Regulament, cum se întâmplă în prezent, deoarece, potrivit sindicaliştilor, acum plăţile pot fi făcute doar în limita sumelor existente în conturi la data de 10 martie 2022, data blocării conturilor bancare ale TMK Artrom, iar produsele realizate de societate nu pot fi livrate clienţilor.

Protestele au început luna trecută, atunci când conturile societății au fost blocate, iar angajații nu și-au primit salariul la timp. Deși problema salariilor a fost momentan rezolvată, compania nu poate efectua alte tranzacții, iar marfă în valoare de zeci de milioane de dolari este blocată în diferite porturi din țară și străinătate, dar și în depozitele firmei din Slatina.

UPDATE, ora 19.00
Potrivit comunicatului emis astăzi de Guvernul României, la Palatul Victoria a avut loc o întâlnire a reprezentanților Cancelariei prim-ministrului și Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu cei ai mișcării sindicale TMK Artrom din Reșița și Slatina.

Cu această ocazie, a fost analizat impactul sancțiunilor dispuse la nivel european asupra activității combinatelor la care lucrează angajații din cele două orașe, fiind discutate soluții pe termen scurt și mediu, pentru protejarea locurilor de muncă. Reprezentanții sindicatelor au solicitat  derogări pentru efectuarea de exporturi către SUA și Canada precum și livrări pe piața internă.

Alături de măsurile de deblocare a plății salariilor, a fost solicitată și menționarea altor drepturi asimilate celor salariale, conform contractelor colective de muncă, precum plata tichetelor de masă. Autoritățile vor analiza solicitările transmise, urmând să elaboreze, în acest sens, un plan de monitorizare a fluxurilor financiare, pentru respectarea cadrului normativ european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two + eighteen =