Viorica – victorie!

Victor Nafiru

Jumătate din alegerile prezidențiale s-au dus. Peste două săptămâni urmează partea a doua a acestui film, producție autohtonă, la sfârșitul căruia ne vom cunoaște președintele. Rezultatele parțiale publicate în această dimineață ne arată unde ne aflăm. Cine s-a calificat în turul doi și cine nu. Ele nu sunt tocmai surprinzătoare, mai ales în privința Vioricăi Dăncilă, care i-a luat fața lui Dan Barna în România, unde cele două milioane de voturi contabilizate în contul ei au făcut diferența. În cazul celor doi, voturile diasporei au contat mai puțin, chiar dacă candidatul PSD este acreditat cu doar 3-4 procente, ceea ce spune mult despre cealaltă Românie care a avut la dispoziție trei zile de vot.

Teoretic, pentru Viorica Dăncilă calificarea în finală e ca o izbândă. cel puțin așa o consideră social-democrații. Una, însă, fără glorie. Niciodată în istoria alegerilor prezidențiale candidații PSD nu a fost acreditați după primul tur cu un rezultat atât de slab. Spre exemplu, în 1996, când a pierdut alegerile în disputa cu Emil Constantinescu, Ion Iliescu obținuse un procent de 32,25%, iar în 2000, când le câștigase, unul de 36,35%. În 2004, Adrian Năstase câștiga prima rundă în fața lui Băsescu cu 40,97%, Geoană obținea și el, în 2009, un procent de 31,15%, în timp ce Ponta adunase în primul tur 40,44 de procente în disputa cu Iohannis. Astăzi, din cele 23 de procente obținute de Viorica Dăncilă, susținătorii săi fac o mare victorie. E chiar jenant pentru un partid cu pretenții.

Adevărul este că, de mai bine de un an și jumătate, PSD, cu Dăncilă la manșă, se află în picaj. Surprinzător e că toți se fac că nu văd asta și continuă să-i dea credit unui politician lipsit de carismă. În loc să se reformeze, să încerce să se reinventeze, PSD merge în continuare pe același drum greșit. O fi Viorica Dăncilă o mamă iubitoare, o soție afectuoasă, o noră model, o vecină săritoare, o știi să croșeteze cu iglița și o fi pricepută la făcut zacuscă și magiun ori la pus murături, dar la politică, nu. Când nu ai talent, nu ai. Oricât de mult te-ai strădui, ai lua lecții de geografie, de dicție, de gramatică. Nu te vor aprecia nici măcar ai tăi, darămite cei care nu îți împărtășesc gândurile.

PSD a pierdut primele două alegeri din cele patru care au loc în decursul unui an și jumătate calendaristic. Este posibil să le piardă și pe cele parlamentare de anul viitor și să coboare și mai mult în opțiunile de vot ale românilor. Mai jos de 20%. Da, chiar așa, deși puțini acceptă o astfel de posibilitate. Îi înțeleg perfect, căci, în 2000, țărăniștii, care abia ieșiseră de la guvernare, gândeau la fel, iar acum se învârt în jurul a două procente.