Respect veteranilor!

Mario Balint

Cu prilejul Zilei Veteranilor, în București și în garnizoanele în care există unități militare ce au executat misiuni în teatrele de operații au fost organizate luni, 11 noiembrie, ceremonii militare și religioase. Activități similare au avut loc și la mormintele şi monumentele închinate sacrificiului şi eroismului militarilor români căzuți în teatrele de operații. La ora 11.00, în toate bisericile și capelele construite în incinta unităților militare au fost trase clopotele în memoria eroilor căzuți în acțiuni militare.

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr.150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr.82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celor decedați.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918. România a sărbătorit pentru prima oară această zi în 2014, alăturîndu-se astfel Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii şi altor state din Europa, care la 11 noiembrie îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii

Semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar român decedat în teatrul de operaţii din Afghanistan. În perioada 1996-2019, România a pierdut 30 de militari în misiunile executate în teatrele de operaţii, iar alţi peste 190 au fost răniţi.

Unul dintre cei 30 de eroi români care au văzut pentru ultima oară cerul în Afghanistan este și slt. P.m. Mădălin Stoica, pe care l-am omagiat luni, la Biserica Militară POGORÎREA SFÎNTULUI DUH din Buzău, garnizoană care găszduiește sediul Diviziei a 2-a Getica. Împreună cu vechi camarazi de arme, Ene Toni, Iulian Cadulencu, Cristi Teglaș am vernisat expoziția de fotografie a lui Ilie Pintea, închinată lui Mădălin! Expoziția a fost vernisată, anterior, chiar la Kandahar, de Ziua României, la Los Angeles, la Sala Radio și acum, la Buzău, în prezența Aurei Stoica, soția Eroului Mădălin.

Veteranul este un avut al nostru, al țării, al poporului, un avut pe care trebuie să îl prețuim permanent şi să îl cinstim ori de cîte ori avem ocazia, pentru că veteranul nu ar fi ezitat niciodată să moară pentru noi, pentru țară, pentru popor. Toţi aceşti eroi, alături de camarazii lor care au luptat şi continuă să lupte cu un profund simţ al datoriei, şi un profesionalism pe măsură, în misiuni care le sînt încredinţate oriunde în lume, sînt cei pe care îi onorăm an de an, pe 11 noiembrie.

Lumea de astăzi este marcată, din nefericire, de tensiuni mereu mai mari, de conflicte din ce în ce mai complexe şi de ameninţări deseori perfide şi greu de descifrat. Poziţia geografică a României, alături de apartenenţa noastră la Uniunea Europeană şi la NATO, presupun responsabilităţi crescute nu doar în privinţa integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Țării, ci şi din perspectiva participării noastre la eforturile destinate consolidării alianţelor din care facem parte.

Cu acest prilej, salut modelul de patriotism şi de onoare pe care îl reprezintă Veteranii, ca şi toţi militarii români din teatrele de operaţii. Mă plec în faţa sacrificiului lor şi reafirm angajamentul faţă de recunoaşterea meritelor acestora şi faţă de sprijinirea efortului lor patriotic, generos şi necondiţionat, prin toate mecanismele care sînt la îndemînă.

„Dumnezeu era singurul nostru coechipier, venea cu noi pe front”, spunea ultimul supraviețuitor al aviației de vînătoare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Generalul Ion Dobran, la 98 de ani, într-un interviu. Peste ani, Dumnezeu a fost mereu alături de cei aproximativ 40.000 de militari care au asigurat încadrarea detaşamentelor dislocate în Afghanistan, Iraq, Balcanii de Vest ori în alte misiuni din Africa sau Europa.