Unitatea Specială de Aviaţie Caransebeş a împlinit şapte ani

124105053 3947350338627249 3805797765911388886 n

Aeroportul din Caransebeş a găzduit vineri, 6 noiembrie, o acţiune prin care au fost marcaţi cei şapte ani de la înfiinţarea Unităţii Speciale de Aviaţie din municipiu. La ceremonie au fost prezenţi ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Romeo Dunca, prefectul Cristian Gâfu, primarul municipiului, Felix Borcean, însoţit de viceprimarul Felician Pasere, precum şi numeroşi invitaţi, printre care s-au regăsit prefectul de Timiş, Liliana Oneţ, generalul Dorel Grădinaru, primarul Reşiţei, Ioan Popa, vicepreşedinţii Consiliului Judeţean, Dan Stan şi Ovidiu Rădoi, precum şi consilieri judeţeni şi cadre ale Ministerului de Interne din judeţele Timiş şi Hunedoara, pe care această structură le deserveşte.

Un scurt istoric al Unităţii l-a făcut Marcel Vela, ministrul afirmând că aceasta s-a născut greu, deoarece ministerul nu avea fonduri. „Eu, ca primar la vremea respectivă, am început demersurile din dorinţa de a avea un elicopter SMURD, pe care îl obţinusem prin anii 2008-2009, dar care a fost transferat la Arad. În acest context, am mers mai departe. Aflând de la cei care conduceau Inspectoratul General de Aviaţie la vremea respectivă că există intenţia de a se construi o unitate de aviaţie fie la Târgu Jiu, fie la Caransebeş, pentru zona alpină din Banat, am făcut demersurile şi am reuşit, prin eforturi proprii, de la bugetul local, să investim în clădirea pe care noi o primiserăm de la fosta Unitate de elicoptere, fosta popotă, unde, în fapt, intenţionam să înfiinţăm un centru de creaţie aflat în subordinea Casei de cultură. Aflând de această oportunitate, am discutat şi cu conducerea de la acea vreme a Consiliului judeţean, care a fost dispusă să ofere un hangar noii Unităţi militare, şi atunci, prin eforturile conjugate ale Consiliului local şi Consiliului judeţean, s-a născut această Unitate Specială de Aviaţie. Din păcate, după 2016, deşi Consiliul local dăduse terenul şi clădirea Consiliului judeţean, până în primăvara acestui an actele nu s-au finalizat. Acum suntem în situaţia în care este oficial în patrimoniul Ministerului Afacerilor Interne, suntem în situaţia în care am alocat sume pentru a se repara hangarul şi a se realiza tot ceea ce ţine de modernizarea Unităţii ca infrastructură, fiind, totodată, în evaluarea unei licitaţii importante pentru România, pentru a achiziţiona în prima fază şase elicoptere, din care, cu siguranţă, unul va fi alocat Caransebeşului, cu tot ceea ce ţine de echipaj”, a spus ministrul.

Marcel Vela a mai adăugat că Ministerul Afacerilor Interne, Inspectoratul General de Aviaţie sunt într-o nouă etapă de dezvoltare, şi în această etapă, cu siguranţă, este cuprinsă şi Unitatea Specială de Aviaţie de la Caransebeş.

Despre momentul înfiinţării acestui obiectiv au vorbit şi managerul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, Ioan Cojocariu, primul comandant al acestui obiectiv, col. Andrei Decebal Andreiaş, precum şi gen.-lt. Dorel Grădinaru, primul inspector-general al Marii Structuri de Aviaţie a Ministerului Afacerilor Interne, cel care a înfiinţat unităţile teritoriale ale acesteia.

„Implicarea dumneavoastră, a militarilor, trebuie susţinută de cei care au puterea şi obligaţia de a veni în întâmpinarea acestor dorinţe pozitive. Vreau să vă asigur că sunt un foarte încântat partener al dezvoltării, iar acest aeroport este foarte important, nu atât din punct de vedere militar, cât mai ales datorită implicării părţii civile şi lucrurilor pozitive pe care deschiderea unui aeroport civil le pot aduce judeţului şi unei zone turistice foarte frumoase. De aceea vă spun că mai avem un partener de nădejde, este proprietarul în parte al acestui aeroport, sau chiriaşul, dl Gabriel Olariu, care de ani întregi se chinuie să reînvie aceste servicii. Dovadă este ceea ce a făcut prin forţe proprii, ceea ce nu este normal, fiindcă Consiliul judeţean ar fi trebuit să găsească demult soluţii pentru a deschide această poartă de intrare în judeţ”, a spus şi Romeo Dunca, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

„Unitatea Specială de Aviaţie Caransebeş este una dintre cele cinci unităţi teritoriale ale Inspectoratului General de Aviaţie, ultima înfiinţată, şi este parte a strategiei de dezvoltare a aviaţiei Ministerului de Interne 2010-2020. Într-un fel, noi o considerăm momentul în care a fost resuscitată aviaţia militară, întrucât în anul 2001 Baza de elicoptere a Forţelor Aeriene a fost mutată la Timişoara, şi până în 2013, când a fost înfiinţată această Unitate, nu a mai existat aviaţie militară în Caransebeş. În acest moment, Unitatea dispune de un singur elicopter, dar, aşa cum spunea şi dl ministru Vela, suntem într-un program accelerat de investiţii şi vom încerca să achiziţionăm elicoptere pentru sprijinul aerian al tuturor structurilor Afacerilor Interne, atât pe partea de Ordine publică, cât şi pentru Intervenţii în situaţii de urgenţă şi Intervenţii aero-medicale, misiunile SMURD”, a spus şi comandor Cătălin Dache, inspector-general al Inspectoratului General de Aviaţie.

Cu prilejul acestui eveniment, au fost răsplătiţi cu plachete de onoare gen.-lt. Dorel Grădinaru, col. Andrei Andreiaş şi Ioan Cojocariu, iar ministrul Marcel Vela a conferit Placheta de Onoare a Ministerului de Interne, Unităţii Speciale de Aviaţie Caransebeş, în semn de apreciere a modului de îndeplinire a misiunilor în slujba cetăţeanului, aceasta fiindu-i înmânată comandorului Cătălin Dache.

124170805 2760531764262068 5043559565146997068 n

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − two =