Un nou regulament pentru programele INTERREG

interreg

Pe 29 mai 2019, reprezentanţii permanenţi ai statelor membre ale Uniunii Europene (COREPER) au decis acordarea mandatului de negociere la nivelul Consiliului UE pentru propunerea de Regulament privind dispoziții specifice pentru obiectivul de cooperare teritorială europeană în perioada 2021-2027 (Regulamentul Interreg).

Astfel, pe durata Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, în doar 4 luni de la începerea negocierilor, datorită eforturilor susţinute ale echipei de negociere responsabile de dosarul cooperare teritorială europeană, s-a înregistrat un progres remarcabil în ceea ce priveşte negocierea şi adoptarea propunerii legislative.

Regulamentul Interreg cuprinde prevederi aplicabile programelor de cooperare teritorială europeană, care au ca scop reducerea disparităţilor între regiunile Uniunii Europene, prin:

• dezvoltarea regională integrată a regiunilor de frontieră,
• atingerea unui grad mai ridicat de integrare teritorială a teritoriilor transnaționale,
• întărirea eficacității politicii de coeziune la nivel interregional.

În acest context, Finlanda, ca ţară care va prelua, după România, Președinția Consiliului Uniunii Europene, va putea demara negocierile interinstituționale cu Parlamentul European în vederea adoptării propunerii legislative, fără întârziere. Acesta este un semnal pozitiv pentru autoritățile de management, în contextul pregătirii viitorului exercițiu de programare 2021-2027 și al negocierilor care vor urma cu Comisia Europeană pentru viitoarele programe de cooperare teritorială 2021-2027.

În perioada de programare 2014-2020, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice gestionează, în calitate de Autoritate de Management sau de Autoritate Națională, 12 programe de cooperare transfrontalieră, transnațională și interregională la care participă și România, programe care se derulează atât la granițele interne, cât și la granițele externe ale Uniunii Europene. Programele de cooperare teritorială europeană impulsionează cooperarea dincolo de granițele naționale și oferă cetățenilor din regiuni și țări diferite un cadru comun pentru a identifica și pune în practică soluții în procesul de soluționare a problemelor comune. (Sursa: InfoEST)