Trei cămătari din Oţelu Roşu ce au santajat oameni de afaceri au fost prinşi de cei de la DIICOT

Poliţiştii au găsit sume impresionante în casele percheziţionate

Şapte percheziţii au fost făcute ieri, 18 februarie, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale din Caraș-Severin, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T. Cinci locuinţe şi două maşini au fost controlate în Oțelu Roșu, Poiana Mărului, din județul Caraș-Severin și în municipiul Timișoara, la persoane bănuite de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și spălare de bani. Poliţiştii au ridicat aproape 220.000 de euro, peste 860 de dolari, 2.500 de lei, înscrisuri și medii de stocare, pentru a continua cercetările.

Dinu Nicorici, purtătorul de cuvânt al Inspewctoratului Judeţean de Poliţie spune că trei persoane, doi bărbați, de 48, respectiv 21 de ani și o femeie, de 44 de ani, toți din Oțelu Roșu, județul Caraș-Severin, ar fi oferit, începând cu anul 2010, împrumuturi de bani în afara sistemelor autorizate, către diverși oameni de afaceri, reprezentanți ai unor societăți comerciale din județul Caraș-Severin, pentru care ar fi perceput dobânzi lunare cuprinse între 7% și 15%.

Acte fictive cu valori cu mult sub preţul pieţei

Pentru a putea intra în posesia banilor şi a garanta împrumuturile respective, bărbatul, de 48 de ani, i-ar fi determinat pe cei care veneau să-i ceară ajutor, să întocmească, pe numele lui, diverse documente financiar-contabile, ce ar fi atestat, în mod fictiv, vânzarea unor bunuri, în valoare de maxim 5.000 de lei, cu scopul de a nu realiza transferuri bancare. Însă, în realitate, valoarea bunurilor respective ar fi fost de 10-20 de ori mai mare.

„De asemenea, aceeași persoană ar fi determinat persoanele împrumutate să întocmească documente notariale de recunoaștere a unor împrumuturi, având ca obiect sume în care ar fi fost cuprinse și dobânzile (camătă). În situația în care aceștia s-ar fi aflat în imposibilitatea de a mai achita ratele lunare, i-ar fi determinat să întocmească contracte de vânzare-cumpărare fictive pentru sume de bani pe care persoana în cauză nu le-ar fi remis niciodată. Față de bărbatul de 48 de ani și femeia de 44 de ani a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru 60 de zile“, a mai explicat Nicorici.

În cauză, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de camătă, constituirea unui grup infracțional organizat și spălare de bani.