Torma, deșertul, El Dorado și Las Vegas, varianta autohtonă

GOLUBAC TORMA

Unul dintre cei mai fericiți participant de la manifestările de ieri prilejuite de inaugurarea punctului de trecere a frontierei și a bacului de la Moldova Nouă a fost primarul Adrian Torma. A fost peste tot: și-a primit pe invitații în mod protocolar, s-a dovedit jovial cu fiecare în parte, a dat interviuri, a fost și moderator, ba chiar a ținut, la Golubac, un scurt discurs în limba sârbă,spre satisfacția gazdelor, care l-au răsplătit cu aplauze. Un comportament firesc, având în vedere zbaterile de până acum în vederea identificării soluțiilor care să conducă la revigorarea vieții economice a orașului și a Clisurii Dunării.

„Dacă ne uităm în jur o să ni se pară că suntem într-un deșert, undeva departe, în care nu are ce să caute acest punct de frontieră aici, dar eu vă pot spune că noi, azi, aici, sădim sămânța turismului în Clisura Dunării. Referitor la Clisura Dunării, dacă ar fi să parafrazez pe cineva, acesta poate fi viitorul EL Dorado al turismului românesc. În acest sens, putem spune că un prim lucrul l-am bifat: punctul de trecere a frontierei cu Serbia. Va mai trebui să găsim și un loc unde să oprească vasele de croazieră, dar și să învățăm să oferim servicii turistice de calitate”.

Afirmația lui Torma se referea la faptul că punctual de trecere a frontierei este amplasat într-un loc ce ne amintește mai degrabă de un peisaj selenar, deși, până în urmă cu un sfert de veac acolo își desfășura activitatea Moldomin, exploatarea mineră care ținea în viață toată Clisura Dunării.

Cât despre viitor, primarul Torma a îndrăznit să spună ceva măreț: „Dacă, acum, acest loc ni se pare părăsit, peste câțiva ani, cinci, șapte, zece, mi-aș dori ca zona Clisurii Dunării să devină viitorul Las Vegas al Banatului, o zonă extrem de frumoasă care va merita să fie vizitată de oricine. Am spus Las Vegas pentru că ei s-au dezvoltat în deșert, la fel cum e situația actuală la noi”.