SUMAL 2.0, sistemul informaţional de urmărire a materialului lemnos, a intrat în funcţiune

sumal

Mihai Goțiu, jurnalist și fost senator al USR, declară ziua de 31 ianuarie ca fiind o zi mare pentru salvarea pădurilor. Ex-senatorul mulțumeşte, prin intermediul unei rețele de socializare, tuturor celor care s-au implicat în aplicarea unei presiuni civice, mai mare decât cea a Mafiei Pădurilor.

Goțiu anunță că, în ciuda opoziției industriei lemnului, noua variantă, mult îmbunătățită, a sistemului informațional integrat de urmărire a materialului lemnos, denumit SUMAL 2.0, a intrat în funcțiune. Noua variantă SUMAL presupune mai multe obligații pentru administratorii de păduri și firmele care exploatează, transportă și valorifică lemnul, astfel încât legalitatea tăierii acestuia poate fi verificată mult mai ușor ca până acum. Mihai Goțiu informează că dezvoltarea sistemului informațional de urmărire a materialului lemnos a fost una dintre solicitările societății civile și ale activiștilor de mediu din ultimii ani, fiind considerat a fi o armă extrem de importantă pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri.

Ex-senatorul declară că, în noiembrie 2019, realizarea noului SUMAL a fost una dintre condițiile pe care acesta le-a solicitat pentru susținerea Guvernului Orban, iar fondurile necesare pentru dezvoltarea lui au fost alocate printr-un amendament asumat de toți parlamentarii USR la Legea Bugetului de Stat pe anul 2020. Inițial, spune Goțiu, SUMAL 2.0 ar fi trebuit să fie operaționalizat în vara anului 2020, iar apoi ar fi fost anunțat de fostul ministru al Mediului, Costel Alexe, pentru data de 1 noiembrie 2020, dar a fost amânat, din nou. „La începutul acestui an, reprezentanți ai industriei lemnului au încercat să obțină o nouă amânare, sub pretextul că SUMAL 2.0 le-ar «bloca activitatea». Mobilizarea civică a fost, însă, mai puternică decât cea a lobby-știlor din industrie și nu am cum să nu-mi amintesc faptul că, anul trecut, tot pe 31 ianuarie, și tot în urma acțiunilor comune, a noastră în Parlament și a voastră în stradă și prin petiții publice, am convins Guvernul Orban să-și țină promisiunea de reluare a procedurilor de înscriere a Roșiei Montane în UNESCO”, adaugă Goțiu.

Mihai Goțiu declară că lupta cu tăierile ilegale de păduri nu se termină aici, SUMAL 2.0 fiind doar un instrument, eficiența lui depinzând mult de cei care o vor folosi și, cel mai probabil, va necesita și alte îmbunătățiri. De asemenea, activistul adaugă că, pe lângă SUMAL 2.0, mai sunt multe lucruri de schimbat în modul de administrare al pădurilor din România și în cel de control și sancționare a celor care le distrug.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

15 − ten =