Sfânta Lumină de la Ierusalim ajunge la Patriarhie în Sâmbăta Mare

sfanta lumina candela 2022 1024x641 1

Tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim, inaugurată de Părintele Patriarh Daniel în anul 2009, continuă și în acest an, Sfânta Lumină va fi adusă de la Ierusalim, în seara zilei de sâmbătă, 23 aprilie 2022, de părintele arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte, şi va fi oferită, ca întotdeauna, delegaţilor eparhiilor Patriarhiei Române prezenți la Aeroportul Internaţional „Otopeni”.

Centrele eparhiale, prin protopopiate, vor distribui Lumina Sfântă fiecărei parohii. În aceeași seară, în intervalul orar 19.30 – 20.30, va avea loc pe Colina Bucuriei procesiunea primirii Sfintei Lumini de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, la Catedrala Patriarhală.

Cum decurge Ceremonia Sfintei Lumini

În Vinerea Mare, după slujba Prohodului, sunt stinse toate candelele din interiorul Sfântul Mormânt și este sigilată intrarea.

Ceremonia primirii Sfintei Lumini este oficiată de Patriarhul Teofil în timpul slujbei Vecerniei din Sâmbăta Mare care începe la ora 13:00. Participanții la slujbă înconjoară Sfântul Mormânt de trei ori, apoi, la cântarea „Lumină lină”, Patriarhul rupe sigiliul mormântului și intră în interior îmbrăcat doar cu stiharul alb. La intrare este verificat de forțele de ordine să nu aibă surse de foc asupra sa.

Patriarhul îngenunchează în fața lespezii pe care a stat Trupul Domnului și rostește o rugăciune specială în care cere binecuvântarea harului dumnezeiesc și primirea Sfintei Lumini.

„Momentul aprinderii Sfintei Lumini are loc undeva între orele 14-14:30. Patriarhul, primind Lumina în interiorul Mormântului aprinde două mănunchiuri de câte 33 de lumânări cu care iese în fața ușilor Sfântului Mormânt și împarte lumina tuturor celor prezenți”, a detaliat Arhim. Teofil Anăstăsoaie.

Primirea Luminii Sfinte la București

De la această ceremonie, Reprezentantul Patriarhiei Române va merge direct la Aeroportul din Tel Aviv pentru a transporta candela cu Lumina Sfântă spre București.

„În funcție de formalitățile de zbor și culoarul aprobat, vom decola în jurul orei 16.30 pentru a fi în România în jurul orei 19.00”, apreciază Arhim. Teofil. „La Aeroportul Henri Coandă, un delegat al Părintelui Patriarh va aștepta Sfânta Lumină pe care o va oferi delegațiilor din țară și ai protoieriilor din București. Candela va fi dusă apoi la Catedrala Patriarhală unde va fi primită în mod oficial de Patriarhul României”, a detaliat Reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Tradiția aducerii Luminii Sfinte de o delegație a Patriarhiei Române direct din Ierusalim și distribuirea ei prin Eparhii în bisericile din întreaga țară în noaptea de Înviere a fost instituită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 2008. Va fi așadar al 14-lea an al acestei tradiții care nu a fost întreruptă nici în timpul pandemiei de coronavirus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

eighteen − fourteen =