Se fac pași mari spre extinderea reţelei de gaz din Caraş-Severin!

retea de gaze naturale

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri-seară, o Hotărâre prin care proiectul de investiţii „Conducta de transport gaze naturale pe direcţia Prunişor – Orşova – Băile Herculane – Jupa” a fost declarat ca fiind de importanţă naţională în domeniul gazelor naturale, a anunţat Biroul de presă al Guvernului.

Execuţia conductei de transport va genera un impact socio-economic pozitiv prin alimentarea cu gaze naturale, crearea de noi locuri de muncă pe perioada de construcţie, crearea posibilităţilor de câştiguri suplimentare pentru locuitorii din zona de nord a judeţului Mehedinţi, precum şi în zona de centru şi sud a judeţului Caraş-Severin, prin atragerea de investitori şi valorificarea superioară a masei lemnoase, ridicarea gradului de confort al locuitorilor, atragerea de venituri suplimentare la bugetul statului şi la bugetele locale.

„Efectele pozitive se vor vedea şi asupra activităţii furnizorilor locali de servicii (de exemplu unităţi de cazare) şi creşterea contribuţiei acestora la veniturile administraţiilor publice locale (pe perioada implementării proiectului), dezvoltarea turismului în zonă, stimularea dezvoltării economiei locale prin asigurarea unei surse de energie nepoluantă, asigurarea unui mediu sănătos prin reducerea gazelor cu efect de seră. Reglementările promovate de Guvern prin aceste acte normative vor genera beneficii atât la nivel local, cât şi la nivel naţional, şi vor asigura îmbunătăţirea nivelului de trai şi a calităţii vieţii prin creşterea numărului de gospodării/agenţi economici cu posibilitate de racordare la noua reţea de gaze naturale”, se menţionează într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Ministrul Marcel Vela punctează și el aprobarea acestei investiții și chiar enumeră localitățile care vor avea acces la rețeaua de gaz după operaționalizarea acestei conducte. „În Caraș-Severin, pe direcția Topleț – Băile Herculane – Jupa, numai municipiul Caransebeș este alimentat cu gaze naturale. Astfel, actul normativ adoptat astăzi de Guvernul PNL prevede ca traseul conductei din Județul Caras-Severin să traverseze următoarele unități teritorial-administrative:

Comuna Topleț;

Orașul Băile Herculane;

Comuna Mehadia;

Comuna Cornea;

Comuna Domașnea;

Comuna Teregova;

Comuna Armeniș;

Comuna Slatina Timiș;

Comuna Bucoșnița;

Comuna Buchin;

Comuna Turnu Ruieni;

Comuna Obreja;

Municipiul Caransebeș.

Prin această realizare, se poate asigura alimentarea cu gaze naturale doar în traseul direct pentru peste 30.000 de consumatori casnici, 136 de instituții publice (școli, primării, dispensare, cămine culturale, cabinete medicale etc.) și încă 231 de agenți economici în județul nostru” a scris Marcel Vela.

Acesta punctează și importanța interconexiunii rețelei naționale de transport a gazelor naturale, dar și posibilitatea legării rețelei la BRUA, dar și la alte conducte din țările vecine.

”Prin construirea unei noi conducte de transport de gaze naturale din direcția Prunișor – Orșova – Băile Herculane către Caransebeș, se creează premisa de interconectare a sistemului național de transport a gazelor naturale în partea de sud-vest a țării. Astfel, prin conexiunea din Jupa, între coridorul BRUA (tronsonul Hațeg-Caransebeș- Lugoj) şi noua rețea de transport gaze naturale (tronsonul Orșova-Caransebeș), se va realiza o presiune ridicată in reteaua națională de furnizare a gazelor naturale către toți consumatorii din Banat”, arată Marcel Vela.

Trebuie precizat că aproape toate primăriile din lista enumerată de către ministrul de Interne s-au constituit într-un ADI tocmai cu scopul de a reuși să introducă rețeaua de alimentare cu gaze naturale și pe arealul comunei lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 + two =