Scrisoare deschisă către prof. univ. dr. ec. Liviu Spătaru

Mario Balint

Stimate Domnule Profesor,

În primul rînd, vă asigur de întreaga mea preţuire şi sînt convins că în calitate de specialist care a trecut şi pe la vîrful politicii dîmboviţene veţi lămuri, în acest spaţiu, unele semne de întrebare pe care le am în legătură cu situaţia economică de la noi din ţară şi legătura cu politica la vîrf! Aştept cu nerăbdare să mă lămuriţi, atît pe mine, cît şi pe cititorii noştri!

Aşadar, vorbim astăzi despre inflaţie, un termen pe care unii dintre mai tinerii noştri cititori nu l-au întîlnit în ultimii 20 de ani! Inflaţia, şi vă rog să mă corectaţi dacă greşesc, reprezintă o cantitate de bani, din ce în ce mai mare, din ce în ce mai fără valoare, aruncată în piaţă, bani care nu se regăsesc în cantitatea de bunuri şi servicii ce populează această piaţă. 

Era previzibilă inflaţia de 14% anunţată de Banca Naţională? Eu spun că DA, dar s-ar putea să greşesc! Spun că DA, pentru simplul fapt că pe perioada celor doi ani de pandemie, guwernerul României a aruncat în piaţă o cantitate importantă de ajutoare financiare, cu mai multă sau mai puţină eficienţă, a întreprins cheltuieli pe credite scumpe pentru tot felul de lucruri, mai mult sau mai puţin utile, şi în cantităţi mai mult sau mai puţin justificate, iar motoarele slabe şi depăşite ale economiei româneşti s-au oprit pe rînd sau toate odată! Era firesc ca această cantitate de bani suplimentari pompată pe piaţa românească să fie şi… plătită! Plata a venit acum, cu o inflaţie dezlănţuită, în creştere şi cu putere pentru termen lung! 

Au fost doi ani de non-gestionare economică în plină criză mondială de COVID-19! Peste acestea, iată că, în IULIE 2021, piaţa de energie a fost liberalizată. Adică, scăpată de sub orice control! Primul efect legat de preț al liberalizării pieței de energie din România a fost creșterea acestuia de la 1 iulie. Teoretic, efectul trebuia să fie opus! În România erau, pînă la 1 ianuarie 2021, aproape 5,9 milioane de consumatori casnici care aveau un contract reglementat. Toți plăteau un preț maxim negociat de stat cu furnizorii firmelor care ofereau energie electrică în apartamente și case. La vremea respectivă, Virgil Popescu, ministrul Economiei, și Florin Cîțu, premierul României, au dat vina pe certificatele CO2 pe care normele Uniunii Europene le impun statelor care încă folosesc termocentrale pe bază de cărbuni. Certificatele CO2 sînt de fapt – în spatele unei scheme complicate – un fel de taxă pe energie aplicată statelor care nu investesc în energia verde şi care se tranzacţionează pe bursă!

Creșterea prețurilor la gaze și energie electrică a creat cele mai mari avantaje statului: conectarea redevențelor pentru gaze la prețurile de la Viena, a determinat o creștere a veniturilor din redevențe cu circa 500%, iar creșterea prețurilor a determinat creșterea veniturilor din TVA cu cca. 48%! Între 40% (la energie electrică) și 80% (la gaze) din majorările la factura la energie din iarna trecută au contribuit doar la creșterea profitului furnizorului, conform Asociației Energia Verde. Aceste procente din creșterile prețului la energie sînt nejustificate! Iar acordarea de subvenţii populaţiei nu a făcut altceva decît acceptarea de către stat a preţurilor fabuloase, din care, evident, cîştigă! De plafonare, nici nu poate fi vorba! Dar măcar reducerea TVA şi a accizei, măsuri practicate de state din Uniunea Europeană – deci, agreate comunitar! – putea fi luată în calcul, pentru principalul motor al inflaţiei din România!

Dar, ce să vezi, stimate Domnule Profesor? Preşedintele Iohannis a declarat săptămîna trecută că Vladimir Putin este „vinovat” de criza economică actuală, care a dus la inflație și scumpiri în toată lumea, după declanșarea războiului în Ukraina. Corect, dacă, în cazul României, nu ar fi total eronat! Adică Putin e vinovat de toată degringolada economică românească, cu două luni de război din cîţiva ani de haos? Nu vreau să spun 7, să nu se interpreteze politic! „Inflaţia este doar un factor şi ca să încep cu un răspuns simplu, am toată încrederea că Guvernul a luat şi va lua în continuare măsurile care se impun”, a declarat Klaus Iohannis joi, întrebat de fenomenul inflației și scumpirile tot mai mari care afectează populația. El a spus că inflaţia, situaţia economică dificilă, preţurile la energie „nu au apărut fiindcă cineva în România a lucrat prost sau nu şi-a făcut treaba”, ci din cauza războiului. „Toate acestea au o singură cauză – și această cauză este războiul lui Putin împotriva Ukrainei”, a afirmat șeful statului.

„Guvernul, Parlamentul, politicienii – la modul general – îşi fac treaba şi în multe situaţii se găsesc anumite soluţii, dar nu este cazul să încercăm să aruncăm vina asupra Guvernului, asupra Parlamentului sau asupra clasei politice. Vinovat este Putin, care a declanşat acest război împotriva Ukrainei”, a repetat Klaus Iohannis, în loc de celebrul peee-seee-deee, peee-seee-deee…

Klaus Iohannis le-a mai transmis românilor că „acest Guvern, care este unul cu o majoritate largă, își dă silința și a găsit pînă acum soluții bune pentru a atenua impactul acestor crize succesive și pentru a face viața mai bună sau suportabilă”. Întrebat despre compensări, Klaus Iohannis a revenit și a spus că încă nu s-a ajuns la date sau la cifre, dar știe că în Guvern există „real și de bună credință” această preocupare de a găsi noi programe care, cu toate crizele, fac viața românilor mai suportabilă.

Întrebare, Domnule Profesor: de ce la noi se lucrează REACTIV şi nu ANTICIPATIV? Nu se cunoşteau aceste lucruri? Nu ne-a interesat managementul statului? Sau, cu bună ştiinţă, am crescut prețurile din pix și am generat un val uriaș de inflație, care a pus în genunchi, practic, economia românească? Vinovații trebuie căutaţi la Ministerul Energiei, în rîndul autorităților care s-au complăcut în a asista la această situație și s-au bucurat să încaseze mai mulți bani la bugetul de stat din taxe și impozite. 

Trec peste greaţa pe care mi-a produs-o discursul ocupantului de la Cotroceni! Dar mi-aş dori un comentariu de specialitate din partea Dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ten + 18 =