Domnul Liviu Spătaru mi-a (ne-a) răspuns!

Mario Balint

În ultimul meu editorial, am adresat o scrisoare deschisă profesorului universitar Liviu Spătaru pe tema inflației. Articolul poate fi citit aici: Scrisoare deschisă către prof. univ. dr. ec. Liviu Spătaru. Domnia sa a avut amabilitatea să ne răspundă, așadar redau în continuare răspunsul său integral, cu mulțumirile cuvenite:

„În publicația on-line Argument din 16 mai a.c., domnul Mario Balint îmi adresează o scrisoare deschisă, principalul subiect la care trebuie să răspund fiind inflația. Mă conformez aici, dându-i permisiunea jurnalistului să foloseacă răspunsul meu cum va crede de cuviință.

Așadar, inflația este un proces evolutiv și toxic pentru economie, prin care se creează un dezechilibru între masa de bani de pe piață și cantitatea de bunuri și servicii achiziționabile, în sensul în care banii sunt mai mulți decât produsele. Efectul rapid este creșterea aberantă a prețurilor și, automat, scăderea calității vieții populației. Dar această viziune asupra fenomenului este simplistă și voi căuta să explic nu efectele, ci cauzele inflației. Economia, chiar dacă se crizează periodic, are legi clare și precise – una dintre ele stabilind chiar o ciclicitate a crizelor, în medie din 12 în 12 ani. Ea, economia, trebuie văzută ca o balanță, pe un taler fiind inflația, pe celalalt șomajul, iar acul indicator fiind productivitatea muncii. Când șomajul crește, această forță de muncă de rezervă exercită o presiune asupra resursei umane ocupate, care e nevoită sa se mobilizeze și să-și crească productivitatea; în consecință, cantitatea de produse de pe piață crește, prețurile scad, iar inflația este ținută sub control. Când șomajul scade, presiunea rezervei de forță de muncă scade și ea, productivitatea muncii scade dramatic, cantitatea de produse e tot mai mică, preturile cresc și inflația crește, uneori galopant, cum a crescut la noi!

Ce trebuie sa facă statul? Simplu: să creeze locuri de muncă! Noi nu avem șomaj semnificativ, pentru că nu avem locuri de muncă pe care să le ceară oamenii! Ce a făcut Statul Român, cu ultimele guverne? Absolut nimic! Ba nu chiar nimic, pentru că a făcut greșeli și escrocherii, datorită cărora inflația de la noi este de două ori mai mare decât media europeană! În Pandemie, profitând de stările de urgență și alertă, sistemul sanitar, eminamente de stat, a făcut achiziții deșănțate, creând un surplus de bani la furnizori și absorbind nesimțit bani de la consumatorul final, cetațeanul! Vă amintiți că pe vremea deloc regretatului ministru Tătaru, o mască banală costa între 4 și 10 lei, pentru ca azi să se vândă cu maxim un leu? Au fost create astfel depozite uriașe de bani, care nu au fost investiți, ci băgați prin bănci, sufocându-le până acolo încât dobânzile la depozitele în lei și euro sa ajungă real-negative…

În ce privește liberalizarea prețurilor la energie, Cîțu, analfabet funcțional în economie, bate câmpii Liberalizarea s-a produs nu din rațiuni economice, ci din interese meschine, graba cu care ministrul de atunci ne-a împins pe tobogan arătând clar că era sub influența „băieților deștepți” din energie! După părerea mea, Virgil Popescu trebuie judecat pentru trădare, pentru că i-a îmbogățit pe furnizorii de energie, toți străini, nenorocind populația!

În fine, retorica președintelui Iohannis cum că Putin e vinovat pentru criza de la noi e de râsul curcilor! Semnele crizei erau evidente încă din 2020, când nu era război în Ucraina! Președintele Iohannis minte, cautând să găsească un „alibi” pentru „guvernul meu” devenit „guvernele mele”!

În fine, mă întrebați de ce lucrăm reactiv și nu anticipativ. E simplu: specialiștii ajunși la conducere sunt aleși pe criterii politice, nu pe competență și profesionalism! Știți că în partide, posturile de miniștri se licitează? Sper că, în mare, am răspuns întrebărilor dumneavoastră. Nu vom scăpa de inflație fără investiții în locuri de muncă reale, palpabile și fără a retribui munca așa cum se cuvine!”

Cu respect!,
prof. univ. dr. Liviu Spătaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

four × five =