Satul Ilidia va prinde culoare cu ajutorul Asociaţiei “Acasă în Banat”

Satul Ilidia va prinde culoare cu ajutorul Asociaţiei "Acasă în Banat"

Cea de a III-a ediție a proiectului „Color the Village“, derulat de Asociația Acasă în Banat, se va desfășura anul acesta în localitatea Ilidia, comuna Ciclova Română.

„Festivalul faptelor bune“, așa cum este deja cunocut acest proiect, va reuni voluntari din toate colțurile țării pentru a renova 30 de case în doar trei zile, în perioada 17-19 iunie 2021.

Ilidia (comuna Ciclova Română, județul Caraș Severin) a fost numită și „Mica Americă” întrucât multe familii au emigrat în America la începutul secolului XX și cu banii câștigați acolo au construit case deosebit de frumoase. De pe mâna meșterilor din Ilidia au ieșit unele dintre cele mai frumoase porți din lemn existente în zona Oraviței. Tot aici se regăsesc și așa numitele „ferestre-bârfitoare” la care localnicii stăteau la vorbă sau spionau trecătorii.

„Am ales Ilidia pentru că are un potențial turistic extraordinar, cu multe frumuseți naturale, mori de apă și o arhitectură deosebită care își păstrează autenticitatea” a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat. „Față de edițiile precedente, vom avea de lucru mai mult la detaliile arhitecturale, la porțile și ferestrele bogat ornate, la acele ferestre bârfitoare. Va fi o adevărată provocare să lucrăm la astfel de case-bijuterie, dar suntem convinși că la final, intervenția noastră va face diferența pentru Ilidia.”

Ilidia, alături de Socolari, Ciclova Română și Potoc, face parte din localitățile cele mai frecventate de turiștii care vizitează Cheile Nerei.

„Ne bucurăm că Asociația Acasă în Banat a ales ca a treia ediție a acestui festival să se desfășoare la noi, la Ilidia. Consider că este o șansă pentru sat de a-și scoate în evidentă istoria dar și arhitectura frumoasă a caselor. Le vom fi alături organizatorilor și sunt convins că la final, 30 de case din Ilidia își vor recăpăta strălucirea de altădată”, a declarat Cătălin Golu, primarul comunei Ciclova Română.

Înscrierea voluntarilor se va putea face online, pe website-ul proiectului www.colorthevillage.ro, începând cu luna aprilie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

nineteen − eighteen =