Povestea merge mai departe! Anul acesta vor fi renovate alte cinci mori de apă din Caraş-Severin

Povestea merge mai departe! Anul acesta vor fi renovate alte cinci mori de apă din Caraş-Severin

Asociația Acasă în Banat își propune să renoveze în cursul acestui an alte cinci mori de apă din Caraș Severin. Prima intervenție a avut loc sâmbătă, în 29 februarie, când peste 40 de persoane, localnici din Sasca Montană și voluntari din Timiș, Caraș Severin, Olanda și Statele Unite au renovat împreună Moara din Lemn din localitate.

 “Ne dorim să intervenim la cinci mori de apă în acest an și vom alege zone cu potențial turistic și localități unde vom găsi deschidere ca aceste mori să mai fie folosite după aceea de către comunitățile locale. Credem că morile de apă au un farmec aparte, dar ele nu sunt doar mostre ale tehnicii populare bănățene, ci ele pot deveni atracții turistice și chiar surse de venit pentru proprietari care ar putea vinde făina de grâu sau de mălai și diferite produse tradiționale.”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

Proiectul Țara Morilor de Apă, demarat în cursul anului trecut de Asociația Acasă în Banat, va continua și în 2020. Dacă în 2019, voluntarii asociației au reușit să inventarieze 243 de mori de apă, să le fotografieze și să elaboreze un ghid al morilor de apă din Caraș Severin, în acest an vor continua cu punerea în valoare a acestor monumente de tehnică populară.

În cadrul proiectul a luat fiinţă şi Ghidul Morilor de apă ce este disponibil pe site-ul www.taramorilordeapa.ro. Fondurile strânse cu ajutorul acestui ghid vor fi direcționate către renovarea morilor de apă.

Comentarii