S-a semnat un prim contract de finanţare pentru tramvaiul reşiţean, în valoare de 20 de milioane de euro! Urmează alte trei!

POPA SI SORIN MAXIM

Agenţia pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest şi Primăria Municipiului Reşiţa au semnat astăzi, la Reşiţa, contractul de finanţare pentru proiectul în valoare de 20 de milioane de lei: „Modernizarea transportului public electric şi amenajarea infrastructurii de transport nemotorizat în Municipiul Reşiţa – faza 1“. Este vorba de tronsonul de la intersecţia străzii Făgăraşului cu Bulevardul Muncii, de la Kaufland, şi până în Triaj, urmând ca faza 2 a proiectului să continue pe tronsonul Triaj – Muncitoresc. Documentul a fost semnat de directorul ADR Vest, Sorin Maxim şi primarul Ioan Popa.

„Prin acest proiect se doreşte implementarea unui pachet integrat de investiţii în mobilitate urbană, prin reintroducerea transportului public nemotorizat, cu tramvaiul la Reşiţa, realizarea infrastructurii aferente de rulare, modernizarea staţiilor de transport, a spaţiilor publice, a zonelor pietonale şi a celor verzi – linie de cale de tramvai înierbată – amenajarea depoului, a halei de garare, spaţii administrative şi de mentenanţă/reparaţii“, a ţinut să precizeze primarul Popa..

Proiectul îşi propune reducerea emisiilor de dioxid de carbon şi creşterea calităţii vieţii în municipiul reşedinţă de judeţ.

Vor rezulta 3,7 km cale dublă de rulare modernizată pentru tramvai, un depozit reabilitat şi extins (cu hală pentru reparaţii şi ateliere având o suprafaţă construită de 1.965 de metri pătraţi, hală pentru vopsitorie şi spălătorie – 478 de metri pătraţi şi o hală pentru gararea tramvaielor – 2.400 de metri pătraţi), şapte staţii de transport public construite/modernizate/reabilitate, 27.143 de metri pătraţi platformă cale de rulare tramvai şi 21.000 metri pătraţi de spaţiu verde – înierbarea liniei de rulare. Totodată, proiectul prevede reabilitarea şi modernizarea suprastructurii podului din Triaj, utilizat de tramvaie, pe o porţiune de 228 de metri.

Traseul pe care se vor realiza intervenţiile sunt: Bulevardul Republicii-Calea Caransebeşului-Calea Timişoarei, până la intrarea pe Bulevardul Revoluţia din Decembrie. Investiţia va acoperi şi parte din Aleea Crizantemelor, precum şi terenul depoului de tramvaie, situat pe Bulevardul Republicii.

Durata de implementare este de 53 de luni.