Revenim la oile noastre. Şi ale Domnului!

SCUT BMTF

Alegerile au trecut, știți cu toții cum! Pandemia e în desfășurare, a început vaccinarea. Nu la noi! Partea plină a paharului o reprezintă numirea în funcția de prim-ministru interimar a lui Nicolae Ionel Ciucă, un general în rezervă, ministru al apărării și senator, printre puținii oameni politici care și-au demonstrat competențele profesionale, pînă la cel mai înalt nivel, înainte de a se angrena în politică. Un profesionist!

Trecînd peste micile noastre probleme, în context global, rămîn în discuție, la acest sfîrșit de an greu, cîteva teme de discuție care pe noi, români neaoși de la periferia Europei, ne interesează mai puțin, spre deloc!

1. Numărul global de refugiaţi şi persoane strămutate intern a depăşit 80 de milioane la mijlocul acestui an, potrivit unei estimări a Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Violenţa din Syria, Congo, Mozambic, Somalia şi Yemen a crescut deplasările cu peste 500.000 de persoane din ianuarie, a declarat UNHCR la Geneva.

Un număr semnificativ de persoane au fost, de asemenea, dezrădăcinate în regiunea Sahel din Africa, unde civilii au fugit de violuri, execuţii şi alte forme de violenţă brutală.

UNHCR a menţionat că restricţiile de frontieră din 168 de ţări în timpul primului vîrf al pandemiei din aprilie au făcut mult mai greu pentru refugiaţi să se pună la adăpost.

Au existat, de asemenea, scăderi accentuate ale numărului de refugiaţi care au putut să se întoarcă în ţările lor de origine şi al celor cărora li s-a oferit o reinstalare permanentă în ţări stabile.

2. La nivel mondial, aproape unul din cinci copii de vîrstă şcolară, adică 320 milioane, nu a putut merge la şcoală la începutul acestei luni. Aceasta înseamnă o creştere cu aproape 90 de milioane începînd din noiembrie, arată UNICEF, citînd date strînse de UNESCO.

UNICEF a avertizat că închiderea şcolilor poate dăuna învăţării, bunăstării psihice şi fizice şi siguranţei copiilor, care îşi pierd sistemele de sprijin şi hrana pe care o primeau la şcoală.

Agenţia ONU atrage atenţia că prea multe şcoli se închid fără a fi necesar, în contextul în care există puţine dovezi că acestea contribuie la ratele ridicate de transmitere a coronavirusului.

UNICEF îndeamnă guvernele să evite închiderea şcolilor la nivel naţional şi, în schimb, să dea prioritate redeschiderii acestora, făcîndu-le cît mai sigure posibil.

3. Cred, însă, că a treia este cea mai importantă ştire a anului! O ştire care prefigurează un viitor sumbru în următoarele decenii. Pe Wall Street nu se mai tranzacţionează numai petrol, aur şi alte asemenea. Începînd din acestă săptămînă, pe Wall Street se tranzacţionează… APA. Şi „fermieri, fonduri de hedging şi municipalităţi se vor putea proteja împotriva, sau paria, pe posibile deficite de apă”. Cel puţin aşa sună explicaţiile frumoase.
Directorul general al RBC Capital Markets, Deane Dray, spune că „Schimbările climatice, seceta, creșterea populației și poluarea vor face ca problemele legate de lipsa apei și stabilirea prețurilor să devină un subiect fierbinte pentru anii următori.”

Așadar, persoane dezrădăcinate, un viitor incert, generat de mai puțină educație, și APĂ doar pentru bogați!!! Intrăm într-un cerc vicios din care nu știu cum ieșim…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 − 2 =