Reţea de traficanţi de droguri de mare risc, destructurată de DIICOT (UPDATE)

masina politie

Procurorii şi ofiţerii antidrog fac peste 20 de percheziţii în Reşiţa şi zonele apropiate, la o reţea de droguri de mare risc, dar şi de etnobotanice. Aproape 40 de persoane urmează să fie aduse la audieri, la sediul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Caraş-Severin.

UPDATE, ora 11.10

Ofițerii BCCO au transmis un comunicat de presă cu privire la acțiunea de astăzi din care rezultă că „sunt vizate adresele mai multor persoane bănuite de constituirea unor grupări infracționale organizate, specializate în distribuirea de droguri de risc și substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive.

Până la această oră, au fost găsite și ridicate de la persoanele bănuite diferite cantități de droguri de mare risc, de risc și substanțe halucinogene, bani și obiecte folosite la cântărirea și prelucrarea substanțelor.

În cursul zilei de astăzi, 38 de persoane din Reșița, membri ai grupărilor, urmează a fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Caraș-Severin, în vederea audierii”.

De asemenea, în urma probatoriului administrat în cauză, procurorii au stabilit că în cursul anului 2019, pe raza municipiului Reșița, s-au conturat trei grupări infracționale organizate, care acționau în Reșița și în împrejurimi, iar două dintre aceste grupări ar fi fost implicate în distribuirea de droguri de risc. Cea de-a treia grupare s-ar fi ocupat cu efectuarea de operațiuni cu produse susceptibile a avea efecte psihoactive (etnobotanice), între cele trei grupări existând interacțiuni, în special pe linie de distribuție stradală.

Procurorii DIICOT mai spun că „cele trei grupări infracționale erau structurate pe un palier de aprovizionare și un palier de distribuție stradală, fiind coordonate de șase tineri cu vârste cuprinse între 20 și 30 ani, toți din Reșița”. Aprovizionarea cu droguri de risc, respectiv cannabis, s-ar fi făcut în special de la dealeri din Timișoara, ulterior drogurile fiind porționate și oferite spre vânzare, la doze de 0,2 – 1 gram, de către membrii palierului de distribuție stradală.

Pentru producerea substanțelor susceptibile a avea efecte psihoactive, liderii grupărilor ar fi procurat substanța activă tocmai de la persoane din Craiova, pe care ar fi prelucrat-o ulterior prin amestecarea cu diverși solvenți și impregnarea pe fragmente vegetale.

„Substanțele susceptibile a avea efect psihoactiv ar fi fost vândute în rândul tinerilor din Reșița, la prețuri cuprinse între 30 – 60 lei/doza, la doze de 0,2 – 1 gram. În cauză se efectuează cercetări pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de droguri de risc și de mare risc, deținere în vederea consumului de droguri de risc și de mare risc, punerea la dispoziţie, cu ştiinţă, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri de risc și efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile legii”, mai comunică BCCO Caraș-Severin.

Acțiunile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române și de sprijinul tehnic al Biroul de Analiză a Informațiilor Caraș-Severin.

„La percheziții participă și poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Arad și Mehedinți, luptători de la Serviciul pentru Acțiuni Speciale Caraș-Severin, precum și jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraş-Severin și Gruparea Mobilă de Jandarmi Timișoara. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, insistă să sublinieze oamenii legii.

foto perchezitii 2
foto perchezitii 3