Zece mori de apă vor fi reabilitate în acest an în Banatul de munte

SalvamMoriledeApa 4

Asociația Acasă în Banat și Fundația Orange își unesc forțele pentru a salva patrimoniul mulinologic din județul Caraș Severin, susținând totodată și bunăstarea unor comunități locale cu peste 1500 de persoane. Lansarea proiectului „Salvăm Morile de Apă” a avut loc ieri, la Timişoara şi este finanțat de Fundația Orange cu suma de 32.000 lei, prin intermediul ”Susține un ONG”, program anual ce încurajează participarea activă a angajaților companiei în proiecte sociale.

Proiectul „Salvăm Morile de Apă” continuă campania Asociației Acasă în Banat, lansată în 2019, atunci cânt voluntarii au identificat, fotografiat și cartografiat aproape 250 de mori de apă din tot județul Caraș Severin. La începutul anului 2020, au renovat moara de lemn din Sasca Montană, iar pe parcursul acestui an, zece astfel de construcții arhaice de morărit vor fi reabilitate. Astfel, mori de apă din localitățile Gârnic, Pârvova (comuna Lăpușnicel) și Șopotu Vechi (comuna Dalboșeț) își vor recăpăta strălucirea de odinioară și vor fi pregătite să întâmpine turiștii care ajung în aceste minunate sate.

”Recondiționarea morilor de apă va ajuta ca acest obicei străvechi al măcinatului la moara de apă să se păstreze. Ne propunem ca aceste obiective să devină puncte importante de atracție turistică. Făina măcinată la moara de apă poate deveni un adevărat brand al Banatului, un promotor al gastronomiei locale, sustenabile. Sperăm că prin proiectul nostru, vom oferi un exemplu pentru alte comunități locale să se mobilizeze și să reabiliteze propriile mori de apă”, a declarat Radu Trifan, președinte Asociația Acasă în Banat.

”Am selectat acest proiect în cadrul concursului de finanțare „Susține un ONG” înainte de declanșarea pandemiei care a oprit lumea în loc. Pe parcursul acestui „lockdown” mondial, oamenii au redescoperit plăcerea coacerii pâinii în casă, un trend ce a epuizat tot stocul de faină artizanală din Europa. Ne bucurăm că prin acest proiect vom putea să repunem în funcțiune vechile mori din Banat și să reînviem tradiții locale care iată, se redovedesc actuale”, a declarat Amalia Fodor, Director Fundația Orange.

Conform planului proiectului, primele patru mori de apă vor fi reabilitate în perioada 17 – 19 iulie 2020, la Gârnic. Voluntarii vor repara acoperișurile, fundațiile, podețele și potecile, vor curăța ierugile (canalele de aducțiune a apei), vor ecologiza albia râului Camenița și vor face mici amenajări pentru a încuraja turiștii să viziteze morile.

Cei care doresc să se înscrie la eveniment pot accesa acest formular online: https://forms.gle/VDqHUR3hdfX8LeX39.