Răchie şi bucate tradiţionale ţărăneşti pe săturate, la festivalul de la Bozovici

16

La început de Brumărel, capitala Văii Almăjului, Bozovici, a fost în centrul atenţiei iubitorilor de răchie şi bucate tradiţionale din Banatul de Munte, pentru că vineri, 4 octombrie, în parcul din centru comunei s-au adunat la festivalul toamnei producătorii agricoli, împreună cu localnicii şi invitaţii lor.

Din acest an, Festivalul Răchiei şi Bucatelor Tradiţionale din Banatul de Munte şi-a mutat locul de desfăşurare, după 18 ani, de la Băile Herculane la Bozovici. Anul viitor, organizatorii îl vor ţine în alt loc din judeţ. Altfel spus, s-au schimbat regulile jocului, pentru ca toată lumea să fie mulţumită. „Vrem să promovăm toate zonele din Banatul de Munte pentru că așa este corect. Sunt producători din Valea Almăjului, din tot județul. Sunt meșteri populari, este muzică, este bucurie. Sper ca răchia să ne încălzească pe toți, să fim mai buni și să uităm de toate relele. Trebuie să ne bucurăm că suntem sănătoși și că suntem dintr-o așa zonă frumoasă”, spunea Ioan Benga, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin.

La Bozovici, organizarea a fost bună, dar nu ştim cât efect a avut o astfel de manifestare, în condiţiile în care, la sat fiind, vizitatorii au fost evident mai puţini decât în alţi ani, la fel şi numărul producătorilor agricoli, iar pe cale de consecinţă, este greu de crezut că vânzările au fost mulţumitoare. În astfel de condiţii, ne întrebăm dacă festivalul va reuşi să-şi atingă vreodată scopul de a-şi promova răchia şi bucatele tradiţionale.

Dacă producătorii nu s-au înghesuit, am remarcat în schimb prezenţa a numeroşilor politicieni, foşti şi actuali parlamentari, primari şi directori ai instituţiilor deconcentrate din judeţ, pentru care weekend-ul, început cu o zi mai devreme, a fost mai generos ca în alte dăţi.