Prefectura Caraș-Severin: poluare accidentală în comuna Lupac

apa lupac

Reprezentanții Instituției Prefectului Caraș-Severin au transmis un comunicat de presă cu privire la problema apei din comuna Lupac, respectiv poluarea accidentală cu levigat. Locuitorii sunt sfătuiți să nu consume apa din fântânile publice și individuale de pe raza localității Lupac, decât după efectuarea analizelor de specialitate privind potabilitatea acesteia.

Ca urmare a sesizării unui grup de cetățeni din comuna Lupac, a informării primite ulterior de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș-Severin și a ședinței de lucru desfășurate astăzi la sediul Instituției Prefectului – Județul Caraș-Severin cu principalii responsabili din cadrul Grupului de suport nr. 1 al CJSU Caraș-Severin, privind situația constatată la nivelul comunei Lupac, respectiv poluarea accidentală cu levigat generată de Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (deponeul ecologic) de la Lupac, au fost dispuse de către autorități măsurile necesare pentru protecția populației, animalelor și mediului înconjurător/terenurilor/culturilor agricole din zona afectată de efectele poluării.

Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a transmis recomandări ca locuitorii să nu consume apa din fântânile publice și individuale de pe raza localității Lupac, decât după efectuarea analizelor de specialitate privind potabilitatea acesteia; marcarea/semnalizarea fântânilor publice cu anunțul că „APA NU ESTE POTABILĂ!”; conform art. 22, alin 3 din Ordinul MS nr.119/2014, UAT Lupac trebuie să asigure populației care nu are acces la apă potabilă o cantitate zilnică de minimum 5 litri de apă potabilă/persoană.

Dea asemenea, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Caraș-Severin recomandă următoarele: se interzice adăparea animalelor de pe raza localității Lupac din surse de apă din zona afectată până la emiterea unor buletine de analiză conforme de către instituțiile abilitate (DSP, SGA, APM). Având în vedere situația produsă și temperaturile ridicate din această perioadă, pentru asigurarea aportului hidric al animalelor se impune afluirea acestora către surse de apă din zone neafectate; orice modificare a stării de sănătate a animalelor, în această perioadă, va fi anunțată la medicul veterinar.

Având în vedere impactul pe care l-ar putea produce apa poluată în agricultură, Direcția pentru Agricultură Județeană Caraș-Severin dispune următoarele: evitarea folosirii apei la efectuarea lucrărilor de erbicidare și a tratamentelor fitosanitare ce se efectuează în această perioadă la culturile agricole din câmp și spații protejate; evitarea folosirii apei pentru irigarea culturilor.

Reprezentanții Primăriei Comunei Lupac au informat că cele patru fântâni publice din comună au fost semnalizate cu anunțul „APA NU ESTE POTABILĂ!”. Totodată, la avizierul primăriei și în alte locuri publice frecventate de cetățeni au fost afișate anunțuri de avertizare privind posibilitatea poluării fântânilor din gospodării și necesitatea efectuării de analize ale apei. De asemenea, au fost identificate persoanele vulnerabile care au fost aprovizionate cu apă, iar cu sprijinul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Semenic” al județului Caraș-Severin a fost transportată în comună o cisternă cu o capacitate de 3000 litri de apă menajeră pentru a fi distribuită populației.

        

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 − 2 =