Postul Paştelui şi distracţia la români

victor nafiru 2

Învăţăturile părinţilor Bisericii Ortodoxe ne spun că Postul Mare este pentru creştini o încercare grea, o perioadă de asceză şi pocăinţă premergătoare Marii Sărbători a Învierii Domnului. Aceleaşi învăţături ne îndeamnă să ne strunim de la cele lumeşti, începând cu mâncarea şi terminând cu gândurile necurate şi poftele de tot felul. Sunt, sau ar trebui să fie, patruzeci de zile de înţelegere faţă de semeni, de aplecare asupra celor aflaţi în suferinţă, dar şi de abţinere de la petreceri cu lăutari, de la joc şi voie bună. În felul acesta dovedim că suntem buni creştini şi cu fapta, nu doar cu vorba.

Asta, doar în teorie, când împopoţonăm sondajele de opinie cu fariseismul nostru, când ne arătăm smeriţi în faţa camerelor de luat vederi, la slujba de Înviere şi când pupăm racla cu moaştele sfinte. În rest, ne purtăm la fel ca în timpul anului.

Un exemplu colectiv. La sfârşitul săptămânii, PNL Caraş-Severin a organizat, la Caransebeş, un  mare bal. Las la o parte faptul că liderii de la Reşiţa nu au dat curs invitaţiei organizatorilor, că nici primarul sau viceprimarul Caransebeşului nu au fost invitaţi ori prezenţi la sindrofia la care s-a jucat ca la nuntă ori că unii dintre participanţi nu aveau nimic în comun cu liberalismul propovăduit de liderii pe stil nou ai PNL. E treaba lor ce fac şi cum aşează, contra cost, tacâmurile la masă. Pe cine cheamă şi pe cine nu. E o chestie de bucătărie internă, care nu ne interesează.

La urma-urmei, chestia cu balul în Postul Paştelui sau al Crăciunului, este opţiunea fiecăruia. Faci ce simţi şi nu cum zice lumea. Asta în cazul unui om de rând. În situaţia unui partid cu atâta tradiţie, inclusiv spirituală, lucrurile par să stea altfel. În perioada interbelică niciunui liberal nu i-ar fi trecut prin cap aşa ceva. Poate că nu ar fi postit, trecând pe fasole, varză şi cartofi, dar nici cu lăutarii după ei prin cârciumi nu cred că se duceau. Pentru că s-ar fi împotrivit Vlădica, dar şi învăţăturile părinţilor spirituali, care părinţi astăzi sunt nesocotiţi cu totul…