Poliţiştii caransebeşeni trec săptămânal pe la „Traian Doda”

politie scoli

În şedinţa de la sfârşitul lunii trecute a Consiliului Local Caransebeş, social-democratul Petru Schinteie a adus în discuţie un subiect sensibil, anume accesul Poliţiei locale în unităţile de învăţământ de pe raza municipiului, în timpul pauzelor, având în vedere ultimele întâmplări legate de descoperirea unor reţele de traficanţi de droguri la Domaşnea şi Oţelu Roşu.

„Toţi spun că vârsta de la care începe consumul de droguri nu mai este de liceu, ci de gimnaziu. Vizavi de această chestiune, eu, ca membru în autoritatea locală, mă simt măcar puţin responsabil referitor la această problemă”, a spus Petru Schinteie.

Codruţa Cristescu a răspuns că, la Colegiul Naţional „Traian Doda”, conducerea a ajuns deja la o înţelegere cu Poliţia Municipiului Caransebeş, în sensul că, în fiecare săptămână, poliţiştii vin la această şcoală, intră din clasă în clasă şi fac anumite verificări.

„Eu i-am rugat să facă lucrurile astea, nu neapărat din cauza drogurilor, eu am pornit de la ideea de chiul, de fumat şi aşa mai departe. Anul acesta, cu toate înjurăturile pe care mi le-am atras, sper să reglementăm problema plecatului din şcoală. Noi avem în regulamentul de ordine interioară prevăzute nişte amenzi pentru copii, vreau să şi măresc amenzile, dar la noi Poliţia naţională vine săptămânal. Oricum, o dată pe lună ei au obligaţia să vină şi să constate neregulile, dacă există. O dată pe lună mie mi se pare foarte puţin, şi de aceea am solicitat să vină săptămânal. Ei au spus că nu e nicio problemă, vin şi mai des, doar să cerem acest lucru. Eu zic că totul ţine de managementul şcolii, nu de altceva”, a spus Codruţa Cristescu.

La observaţia lui Petru Schinteie că lucrurile, dacă se întâmplă, se întâmplă în timpul pauzelor, primarul Felix Borcean a spus că în fiecare unitate de învăţământ există profesor de serviciu pe fiecare palier, există şi gardian, dar în definitiv totul depinde de organizarea internă a şcolii.

Legat de problema gardianului, Codruţa Cristescu a adăugat că a fost întrebată de un părinte de ce nu asigură Primăria plata acestuia. „Cu gardian sau fără gardian, eu zic că nu-i acelaşi lucru. Noi avem această societate, privată, e adevărat, care ne asigură paza în curte, câţiva oameni de la intervenţii, şi care chiar ne ajută, pentru că, într-adevăr, copiii nu mai ies. Când vine microbuzul care ia nişte copii pentru afterschool, sunt elevi mai mari care se strecoară pe lângă acesta, dar sunt prinşi şi trimişi înapoi. Deschidem poarta o dată pe zi, de la 11 fără 10 până la 11 şi 15 minute, în rest porţile sunt închise. Cei care chiulesc îşi asumă, cu nota scăzută la purtare. Noi la grupurile sanitare avem senzori de fum, dar elevii noştri nu fumează acolo, iar locurile dosite sunt cunoscute”, a completat Codruţa Cristescu.

Liberalul Cristian Dragomir a ridicat o altă problemă, respectiv cum de este posibil ca dimineaţa, atunci când locul lor e la ore, elevii să fie în baruri, caz în care Poliţia locală ar trebui să-i amendeze. Răspunsul a venit de la Codruţa Cristescu, care a spus că problema este şi la barmani, care n-ar avea voie să-i servească, iar poliţia nu poate decât să anunţe Protecţia copilului, şi abia apoi familia elevului.

Concluzia a fost că fiecare şcoală, prin conducerea ei, poate încheia totuşi un protocol cu Poliţia locală pentru a face verificări în unităţile de învăţământ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 × 3 =