Politehnica Timișoara vrea fostul Institut de Proiectări. Primăria Reșița este de acord!

INSTITUTUL DE PROIECTĂRI

Întâlnire în „patru“, astăzi, la Primăria Reșița. Pe de-o parte primarul Ioan Popa, gazda evenimentului, iar pe de altă parte, rectorul Universității Politehnica Timișoara, Aurel Șerban, directorul ADR Vest, Sorin Maxim și conducerea UEMR – rectorul Andrade Bichescu, peorectorul Cristian Chioncel și Rainer Gilbert-Gillich, președintele Senatului.

Într-o pauză a întâlnirii, primarul Popa ne-a mărturisit despre dorința primăriei de a relaționa cu Universitatea Politehnica Timișoara, răspunzând astfel solicitării  instituției de învățământ de a beneficia de câteva spații în municipiul reședință de județ, în dorința demarării unor programe de master. În acest proiect intră inclusiv achiziționarea, împreună, a imobilului în care a funcționat Institutul de Proiectări al UCMR SA.

„Întâlnirea de astăzi a fost gândită în ideea de a promova un învățământ de calitate în zona inginerească. Or, Politehnica Timișoara este binecunoscută că are o forță determinantă în acest caz, fiind situată printre primele universități tehnice din această parte a Europei.  Pentru început, am căzut de comun acord cu primăria să pornim în această toamnă două programe de master în Reșița, care se referă la sisteme informatice pentru producții și servicii, precum și un program de antreprenoriat în managementul calității și competivității, în încercarea de a ridica calificarea celor ce își desfășoară activitatea în Reșița, pentru a face față provocărilor “, a ținut să spună rectorul Șerban.

La rândul său, primarul Reșiței a salutat dorința Politehnicii, conștient fiind că aceasta are nevoie de sprijinul unei instituții de învățământ superior recunoscută în plan național și nu numai.

Popa nu crede că prin aducerea celor două programe master la Reșița Politehnica va intra în concurență cu UEMR.

„Programele de master propuse de dânșii nu coincid cu programa școlară a universității din Reșița, sunt programe complimentare, dar ca să fim foarte deschiși și foarte sinceri, ni s-a întins o mână în urmă cu doi ani, și aici vorbim de Politehnica Timișoara din care noi ne-am desprins în anii ’92-’94. Datorită traiectoriei din ultimii douăzeci și ceva de ani, de la un vârf de 4.500-5.000 de studenți a coborât la 1.300 și știind care sunt tendințele demografice ale acestui județ, este puțin probabil ca cineva să-și imagineze că această universitate va supraviețui de una singură pe termen lung“.

Sorin Maxim vede întâlnirea de la Reșița prin prisma principalului finanțator de dezvoltare, care este ADR Vest, mărturisind că: „Eu cred că, pe lângă schimbările structurale care au loc la nivel de Regiune este nevoie și de educație. Și mai cred că, dincolo de faptul că sunt furnizoare de educație, universitățile au un rol foarte mare în societate, să fie un actor activ care să producă schimbarea și să o susțină în momentele în care societatea se reașează.“

Imobilul în care se găsește fostul Institut de Proiectări Hidroenergetice de la Reșița este administrat de o firmă de insolvență care l-a scos la vânzare de trei ori până acum, fără ca cineva să se arate interesat de cumpărarea sa.