PLUS Caraş-Severin îi contestă pe liberali

Daniel Toma presedinte PLUS CS

PLUS Caraş-Severin consideră că unele măsuri din proiectul Guvernului de reglementare a stării de alertă pot duce la creşterea explozivă a angajaţilor din domeniul administraţiei publice centrale şi locale şi la o creştere a cheltuielilor bugetare.

PLUS Caraş-Severin a prins glas şi contestă proiectele liberalilor. Cum liberalii au suferit o usturătoare înfrângere la Curtea Constituţională pe tema legiferării situaţiei de urgenţă, se pare că şi noua stare de alertă, care ar urma să fie declarată pe 15 mai, este în vizorul partidelor politice.

Potrivit lui Daniel Toma, preşedintele PLUS Caraş-Severin, proiectul propus de Guvern permite demiteri şi angajări pe criterii politice fără nicio evaluare a competenţelor, cu efecte devastatoare asupra onestităţii şi profesionalismului necesare în administraţia publică.

”Cerem Guvernului si Parlamentului să modifice proiectul de lege pentru a nu compromite ideea de măsuri luate pentru gestionarea crizei sanitare cu suspendarea unor reguli care permit politizarea funcţiei publice.

Proiectul de lege al Guvernului PNL permite eliminarea completă a standardelor şi aşa foarte scăzute la numirile în funcţiile de conducere din administraţie, lucru consolidat de guvernările PSD. Modificările deschid posibilitatea ca oricine, cu sprijinul politic necesar, să fie numit într-o funcţie de conducere sau din categoria înalţilor funcţionari publici fără a fi fost anterior, nici măcar o zi, funcţionar public.

Acest lucru este foarte grav, pentru că mai ales înalţii funcţionari publici trebuie să aibă şi independenţa politică, şi competenţa şi pregătirea profesională necesare exercitării înaltei funcţii publice, ce presupune, mai ales în cazul prefecţilor şi subprefecţilor, nu doar coordonarea unor instituţii, gestionarea situaţiilor de urgenţă, ci şi a procesului de organizare corectă a alegerilor”, transmite Daniel Toma, liderul PLUS Caraş-Severin, printr-un comunicat de presă.

Criza Covid-19 a evidenţiat încă o dată – cred cei din PLUS – problemele din managementul instituţiilor publice – ”de exemplu, militarizarea spitalelor din cauza managerilor incompetenţi sau degringolada din multe DSP-uri” – din cauza politizării şi promovării pe bază de apartenenţă la o gaşcă, în dispreţul suveran pentru criterii minime de competenţă şi onestitate profesională.

Prevederile din legea propusă de PNL nu fac decât să consolideze şi mai mult acest proces permanentizat de guvernările PSD, până la eliminarea completă a oricărei urme de procedură previzibilă şi transparentă care să asigure un minim de competenţă şi de egalitate de şanse în ocuparea unei funcţii în administraţia publică.

”Introducerea unor astfel de măsuri pentru o perioadă de până la doi ani nu are nimic de-a face cu administrarea crizei Covid-19, ci numai cu favorizarea clientelei politice a celor care guvernează.

Din păcate, PNL pare că doreşte să intre în campaniile pentru alegerile locale şi parlamentare cu toate aceste prevederi adoptate care pot duce la consolidarea unui control nedemocratic mai ales într-un judeţ precum Caraş-Severinul, unde, în multe cazuri, insituţiile publice se numără printre cei mai mari angajatori (exemplu: Consiliul Judeţean, cu aproximativ 2.500 de angajaţi)”, mai arată Toma.

Ce ar face PLUS în condiţiile actuale? Liderul judeţean al partidului vine cu câteva sugestii.

Daniel Toma spune că ar fi necesară eliminarea art. 6) alin 1, art.7 alin 2, art. 21 din Proiectul de lege pentru reglementarea stării de alertă. Păstrarea concursului ca formă fundamentală de verificare a competenţelor şi de garantare a accesului egal la ocuparea unor funcţii în administraţie. Eventual se mai pot scurta termene de organizare a concursului. Toate celelalte condiţii din legislaţia actuală trebuie să rămână în vigoare.

De asemenea, PLUS vorbeşte despre limitarea prevederilor art. 20 numai la instituţii publice din cadrul Ministerului Sănătăţii sau a Ministerului Afacerilor Interne şi numai în sensul garantării minimale a obiectivităţii evaluării.

Se mai propune: organizarea imediată (maximum şase luni) a unui concurs naţional pentru calificarea funcţionarilor publici în funcţii de conducere. A conduce o structura administrativă e o ştiinţă şi trebuie testată prin concurs. Condiţii de concurs unice, publicate, gestiunea concursului de comisii independente; evaluarea tuturor agenţiilor guvernamentale. Ce fac, ce rezultate au avut în ultimii cinci ani, cum se justifică activitatea lor; evaluarea funcţionarilor publici de către noile structuri de conducere numite în urma concursului naţional de mai sus.

”Meritocraţia este şansa noastră de revenire. Dacă vom rămâne ancoraţi în trecut, căci pe vremuri era mai bine pentru anumiţi privilegiaţi, rezultatul este unul singur: eşecul cât mai rapid, fără drept de apel la nivel economic şi social”, mai transmite preşedintele PLUS Caraş-Severin, Daniel Toma.