Ordonanţa 114 bagă în ceaţă administraţiile publice locale

Resita centru

Într-o conferinţă de presă, primarul Reşiţei, Ioan Popa şi-a exprimat din nou stupecfaţia faţă de un act normativ contestat cu vehemenţă atât de administraţiile locale, cât şi de mediul de afaceri, care dacă va fi aprobat va bulversa economia românească. Este vorba de OUG 114/2018.

„Încerc să explic de câte ori am ocazia, şi sper ca lumea să înţeleagă, că este a patra mizerie de care administraţiile publice au parte în decurs de un an şi ceva. Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 114/2018, celebra ordonanţă de care se face atâta caz, Guvernul a impus ca la toate lucrările efectuate pe fonduri europene sau PNDL să li se aplice la cheltuielile cu manopera un coeficient de 1,57. Cu alte cuvinte, ne spun «oameni buni voi trebuie să majoraţi cu 50 la sută manopera pe toate lucrările avute de anul trecut încoace.» La întrebarea cine dă banii, ni s-a răspuns că banii trebuie să-i căutăm noi în bugetele noastre locale. E incredibil ce se cere şi ce ni se răspunde“, a mărturisit edilul.l

Primarul Popa spune că este anormal ce se întâmplă şi se întreabă cum vor reuşi administraţiile locale să o scoată la capăt cu prevederile acestei Ordonanţe de Urgenţă.

„Te ia cu frisoane când te gândeşti că avem proiecte de 150 milioane de euro, pe fonduri europene. Din această sumă, undeva la 20-25% este manoperă, indiferent că vorbim de tramvai, de anvelopări de blocuri, de centru civic, de străzi, de imobile supuse lucrărilor de tot felul. Dacă facem un calcul la 150 de milioane de euro lucrări, manopera înseamnă undeva la 35 milioane de euro. La 35 de milioane de euro dacă îi aplici un coeficient de 50%, însemnă vreo 17 milioane de euro. Eu sper că OUG 114 să cadă, pentru că este o stupiditate, o cretinitate de act normativ.“

Primarul Reşiţei spune că o astfel de măsură presupune predictibilitate, că nu poţi veni în decembrie spunând că din ianuarie măreşti nişte costuri pe care nu ţi le-ai planificat.