Obiectele descoperite în ruinele medievale din zona Moroasa sunt expuse la Muzeul Banatului Montan

muzeu resita

Bijuterii datând din secolele XIV-XV, precum și monede emise în timpul regilor Casei de Anjou, dar și în timpul domniei lui Matei Corvin, pot fi admirate în expoziția deschisă în această săptămână la Muzeul Banatului Montan din Reșița.

Expoziția „Biserica de la Ogășele: moștenirea medievală a Reșiței” prezintă date despre cel mai vechi monument istoric aflat în intravilanul municipiului Reșița, pe strada Petru Maior. Ruinele medievale din zona Moroasa sunt menționate pentru prima dată în secolul al XIX-lea și apoi în perioada interbelică. Din punct de vedere cronologic, ansamblul este datat în secolele XIV-XV, fiind vorba despre construcția de zid a unei biserici și, probabil, a unui turn locuință, suprapus azi de clădirea Ateneului.

Săpături sistematice au fost efectuate în anii 1.976 și apoi în 1.983, în urma cărora a fost dezvelit întregul monument ecleziastic și cimitirul aflat în jurul său, constând din 47 de morminte. Pe baza inventarului funerar acestea au fost încadrate perioadei 1.350-1.500. În cimitirul din jurul bisericii au fost identificate bijuterii datând din secolele XIV-XV, expuse în acest context pentru prima dată, precum și monede emise în timpul regilor Casei de Anjou dar și în timpul domniei lui Mathia Corvinul.

Datorită unicității sale în arealul actual al reședinței județului nostru, biserica din Moroasa-Ogășele a fost inclusă în patrimoniul național imobil, în cea mai importantă clasă de monumente, clasa A, CS-I-a-A-10770 (RAN: 50807.01), Ansamblul medieval de la Reșița, cartier Moroasa, punct „Ogășele” municipiul Reșița, str. Petru Maior, Moroasa. „Ogășele”, Cartier Moroasa

Consolidată in-situ în anii 80, biserica a suferit o degradare constantă pentru ca după anul 2009, să dispară cu totul în urma unor intervenții mecanice. Scopul expoziției este unul de conștientizare și sensibilizare a populației cu privire la situația patrimoniului cultural imobil din oraș dar și din județ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

17 − four =