Obiecte de patrimoniu, recuperate de polițiștii cărășeni

patrimoniu

În urma activităților efectuate în domeniul combaterii traficului cu bunuri de patrimoniu cultural, polițiști de la Serviciul de Investigații Criminale Caraș-Severin, au recuperat săptămâna aceasta, o carte bisericească tip Minei, veche de peste 185 de ani, tiparită la Blaj în 1838, despre care se presupune că ar fi fost sustrasă dintr-un lăcaș de cult din țară.

Luna trecută, polițiștii, sub coordonarea procurorului de caz de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reșița, au efectuat 3 percheziții domiciliare în Caraș-Severin, în urma cărora au fost găsite și indisponibilizate alte 93 de cărți și documente vechi, bisericești, despre care există indicii rezonabile că provin din traficul cu bunuri culturale mobile sustrase.

Obiectele susceptibile de clasare în patrimoniul cultural național au fost predate unui  muzeu, pentru expertizare și demararea procedurilor de includere în patrimoniul cultural național al României.

Potrivit Legii nr. 182 din 2000 privind protejarea patrimoniului cultural național, patrimoniul cultural național mobil este alcătuit din bunuri cu valoare istorică, arheologică, documentară, etnografică, artistică, ştiinţifică şi tehnică, literară, cinematografică, numismatică, filatelică, heraldică, bibliofilă, cartografică şi epigrafică, reprezentând mărturii materiale ale evoluţiei mediului natural şi ale relaţiilor omului cu acesta, ale potenţialului creator uman şi ale contribuţiei româneşti, precum şi a minorităţilor naţionale la civilizaţia universală.

Astfel, în categoria bunurilor ce alcătuiesc patrimoniul cultural național mobil se regăsesc și manuscrise, incunabule, cărţi rare şi cărţi vechi, cărţi cu valoare bibliofilă, documente şi tipărituri de interes social,  documente de arhivă, hărţi şi alte materiale cartografice, iar vânzarea publică a bunurilor culturale mobile aflate în proprietate privată sau intermedierea vânzării se efectuează numai prin operatori economici autorizați de către Ministerul Culturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

two × 1 =